Denk je erover om een groendak te nemen? Ontdek hier de vijf belangrijkste voordelen.

 1. Vlaanderen bestaat voor 16% uit verharding, Nederland voor 13%. Regenwater kan naar de bodem infiltreren op verharding en loopt versneld af via de riool naar de rivieren en zee. Dit water zijn we kwijt. Een groendak kan optreden als waterbuffer. Regenwater wordt vastgehouden en vertraagd terug afgegeven in de atmosfeer door verdamping.
   
 2. In steden is het vaak warmer dan het omringend platteland. Dit fenomeen noemen we het  hitte-eilandeffect. Het wordt veroorzaakt doordat verharding meer zonnestraling gaat opslorpen en deze terug gaat afgeven als voelbare warmte. Beplanting daarentegen kaatst een deel van de zonnestraling terug en gebruikt een deel om te groeien. Een groendak kan dus een verkoelend effect hebben op de omgeving en dit hitte-eilandeffect mee helpen verkleinen.
   
 3.  Een groendak heeft ook een isolerende werking op je huis. Dit is dan weer goed voor jou want dan heb je minder kosten aan verwarmen en koelen. Beplanting houdt een groot deel van de zonnewarmte tegen en zorgt ook voor minder grote fluctuaties in de daktemperatuur.
   
 4. Met een groendak creëer je een extra groenelement in de omgeving. Hiervan gaan dieren, planten en andere organismen gebruik maken. Een groendak draagt dus bij aan een verhoogde biodiversiteit.
   
 5. Een groendak is ook gewoon veel fijner om naar te kijken dan een saai onbeplant dak.

Ook ecologisch tuinarchitect Sammy Deburggraeve koos voor groendaken. Lees hier waarom.