Je hebt geduldige en ongeduldige tuiniers en dat manifesteert zich bij de eerste zonnige dagen. Tot nu toe kon je binnen al wel een en ander zaaien en buiten wat snoeiwerk doen, maar nu wil menig tuinier de handen in de aarde steken. Maar wat kan je al doen? De tuinkalenders van Velt brengen raad!

Wanneer begin je in de tuin?

Elk jaar noteren we begin maart een eerste piek in tuinvragen die binnenkomen via e-mail of telefoon. Ook in onze Facebook-groep wakkert de activiteit aan en vuren leden vragen op elkaar af over diverse onderwerpen rond moestuinieren.

“Vaak moeten we mensen toch vragen nog wat geduld uit te oefenen alvorens in de tuin te beginnen”, zegt Velt-moestuinmedewerker Frank Petit-Jean. “Op dit moment kan je wel al starten met de voorbereidingen voor een goed moestuinjaar. Zo kan je de winterbedekking van de plantenbedden al halen, zodat de aarde kan opwarmen.”

“Belangrijk om in gedachte te houden is dat je op lichte zandgrond al sneller kan beginnen dan op een zware, natte kleigrond. En waar de grond voldoende droog en opgewarmd is, kan je al erwten of tuinbonen zaaien.”

Tuinkalender(s) bij de hand

Tuinkalender van VeltHandige instrumenten bij het moestuinen zijn de twee tuinkalenders van Velt. De ene volgt de dagen van het jaar, de andere kijkt naar de ontwikkeling van de natuur.

“Door te kijken naar wilde planten kan je inschatten wat je buiten kan planten of zaaien. In jaren dat de seizoenen overhoop liggen helpt dat. Als sleutelbloemen bijvoorbeeld bloeien, dan kan je de eerste sla in open lucht planten en dat is normaal gezien pas in april.”

 

Hoe tuinier je als de beste?

Ga aan de slag met onze moestuinboeken Handboek ecologisch tuinieren en Ecologisch tuinieren voor beginners en onze Moestuinkalender

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginners