Oogschaduw, lippenstift, shampoo, deo, tandpasta, waspoeder, toiletreiniger, verf,... Het zijn slechts enkele voorbeelden van producten waar microplastics inzitten. Ze zijn met andere woorden overal. Zelfs in bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen.

Microplastics zijn stukjes plastic van minder dan 5 millimeter groot. Als ze in het milieu belanden is het onmogelijk om ze weg te krijgen. Ze zijn namelijk niet afbreekbaar, maar vallen uiteen in steeds kleinere stukjes. Het gevolg: ze zijn terug te vinden in het water, in de lucht en in de grond.

Bron

Maar van waar komen die plastics? Wel, de eerste en grootste bron van microplastic is plastic afval. Denk aan plastic verpakkingen, tasjes, flessen of visnetten die in de natuur terecht komen. Ook grotere stukken kunststof kunnen onbedoeld een bron zijn. Een voorbeeld zijn autobanden of synthetisch textiel die slijtage vertonen.

Soms worden microplastics ook doelbewust vervaardigd en toegevoegd aan producten. Het gaat dan om kunststoffen die de producten bepaalde eigenschappen geven. Ze bepalen onder andere de dikte, het uiterlijk en de stabiliteit van het product. Dat is onder meer bij de korrels in scrub en tandpasta het geval. Ook bij kunstmeststoffen en bestrijdingsmiddelen is dat zo.

Bezorgdheid

Of microplastics op zich schadelijk zijn, wordt nog onderzocht. Voor onze gezondheid is er geen acuut gevaar, maar er is wel bezorgdheid over de effecten op lange termijn. Ze zijn al in zeer grote concentraties aangetroffen in mariene, zoetwater- en terrestrische ecosystemen, in voedsel en drinkwater en zelfs in menselijke ontlasting.