Je bent hier:

Lentekeuken: woensdag

Reacties (0)

Tijdens Kook de lente maakt Velt, de Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, van de start van de lente een echt feest. We gaan aan de slag met overheerlijke lentegroenten en blazen vergeten groenten en fruit nieuw leven in. Vandaag op het menu: o.a. overnight havermout met koekkruiden en rozijnen.


Ontbijt


Overnight havermout met koekkruiden en rozijnen. Dit recept verscheen in het Velt-boekje Ecozoet!

Voor 4 porties: 2 koppen havervlokken • 3 koppen (plantaardige) melk • 1/2 kop rozijnen • 1 minimespunt zout • 1 el koek - kruiden

Voor de koekkruiden (Goed voor een voorraadje! Bewaar in een bokaal voor gebruik bij gebak, drankjes, ontbijt, pudding etc.) Meng 8 el kaneelpoeder • 1 el nootmus - kaat- of foeliepoeder • 1 el kruidnagelpoeder • 1 el anijs- of venkelzaadpoeder • 1 el gemberpoeder • 1 el korianderpoeder • 1 el witte peper • 1 el kardemompoeder

Doe havermelk, rozijnen, zout en koek - kruiden in een kom. Laat een nacht weken. Geniet de volgende ochtend van een lekker ontbijt! Werk eventueel af met seizoens - fruit, geroosterde pitten, noten of zaden. Je kunt de rozijnen vervangen door ander gedroogd fruit. Doordat je het fruit welt, wordt het sappig en zacht.

 


Lunch


Brandneteltaartjes

Voor 12 taartjes

Voor de bodem: 2 cups bloem • 1 cup havervlokken • 2 el lijnzaad • snuif zout • 0,5 cup olijfolie • 1 cup lauw water

Voor de vulling: flinke bos brandnetelblaadjes • 4 eitjes van happy kippen (of 1 blok zijden tofu +0,5 el maizena of arrowroot) • 1 cup sojamelk • 1 cup sojaroom • peper en zout • 1 teen look

Bekleed een cupcake bakvorm met cupcakepapiertjes of vierkantjes bakpapier. Meng alle ingrediënten voor de bodem tot een glad deeg. Laat even rusten. Roerbak de brandnetelblaadjes met de geperste look en peper en zout. Kluts het ei, room en melk of mix de tofu met de room en melk. Breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven op 200°C.Maak bolletjes van het deeg. Plet tot een plakje met je handen en bekleed de cupcakevormpjes. Prik met een vork in de bodem van het deeg. Leg in elk cupje een portie brandnetel. Giet nadien de liaison erover. Zorg dat de brandnetel goed onder zit zodat ze niet verbrandt. Bak gedurende 20 minuten of tot goudbruin.Serveer met een wilde salade van bijvoorbeeld vogelmuur, zevenblad, melde en madeliefjes!

(C) Foto's: Leentje Speybroeck en Wout Hendrickx - Brandneteltaartjes en duimkoekjes


Tussendoortje


Duimkoekjes. Dit recept verscheen in het Velt-boekje Ecozoet!

Voor 20 koekjes: 350 g bloem • 1/2 tl bakpoeder • 1/2 tl soda • 1/2 tl zout • 200 g pindakaas • 150 g boter • 100 g kokosbloe - semsuiker • 1 ei • 1 tl vanillemerg • 100 g jam

Warm de oven voor op 180° Celsius. Klop het ei op met de suiker. Voeg de andere in - grediënten toe en meng tot een glad deeg. Vorm balletjes van het deeg, druk ze plat en maak met je duim een ondiep putje in elk balletje. Vul de putjes met een beetje jam. Bak de koekjes gedurende 20 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat.


 


Avondmaal


Pasta met gebakken radijs en radijsloofpesto. Dit recept verscheen in het nieuwe Velt-boek Kook het seizoen.

Voor 4 personen: 1 bosje radijzen • een scheut olijfolie • 2 tenen knoflook • 500 g capellini • 400 g jonge spinazieblaadjes • een scheutje balsamicoazijn • 100 g pijnboompitten • optioneel: 80 g Parmezaanse kaas • zwarte peper • zuiver zeezout

voor de pesto: het loof van de radijzen • 200 g zonnebloempitten • 100 ml olijfolie • het sap van 1 citroen • 1 teen knoflook • peper en zout • optioneel: 80 g geraspte Parmezaanse kaas

Doe alle ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine en mix fijn. Snijd de radijsjes in vieren. Verhit de olijfolie in een grote pan, voeg de radijsjes en één teen geperste knoflook toe en bak in 3 minuten goudbruin. Voeg een flinke snuif peper en zout toe.Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet af en roer er wat olijfolie door.

Was de blaadjes spinazie en zwier ze droog. Meng ze in een kom met een scheutje balsamicoazijn, peper en zout. Voeg de radijzen, de pasta en de pesto toe en meng alles losjes door elkaar. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Let goed op dat ze niet aanbranden!Dresseer de pasta op de borden en werk af met de pijnboompitten en eventueel wat schilfers Parmezaanse kaas.

Tip: voeg aan de radijsjes stukjes groene asperge toe.

 

 


Nog meer kookideeën?

Die vind je in Kook het seizoen, het nieuwe kookboek van Velt. Kook het seizoen neemt je mee op reis door de wondere wereld van de seizoensgroenten en -vruchten. Elk seizoen biedt een waaier aan soorten. Mogelijkheden genoeg dus om daarmee heel wat lekkers te bereiden.

Toch mis je soms de nodige kennis, ervaring of inspiratie om voldoende variatie in je groentegerechten te stoppen. Dit boek helpt je graag: met een handige identiteitskaart per groente én een verzameling verrassende recepten.

Kook het seizoen is verkrijgbaar voor € 27 in de Velt-webwinkel en via de lokale Velt-afdelingen. Klik hier om het boek te bestellen.

 


(C) Foto pasta met gebakken radijs: Wout Hendrickx

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Noteer de letter en cijfer combinatie om aan te tonen dat je geen spamrobot bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen