Tijdens Kook de lente maakt Velt, de Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, van de start van de lente een echt feest. We gaan aan de slag met overheerlijke lentegroenten en blazen vergeten groenten en fruit nieuw leven in. Vandaag op het menu: o.a. Bloemkoolcurry met rode linzen en aardappeltjes.


Ontbijt


Rabarbermoes met cruesli. Dit recept verscheen in het Velt-boek Lekker ecologisch! - bereidingstijd: 20’

500 g rabarber • 3 koppen cruesli • 100 g gedroogde abrikozen • eventueel honing of rietsuiker naar smaak

Maak de rabarber schoon (wassen, niet schillen). Snijd de rabarber en de abrikozen in stukjes en breng ze in een bodempje (!) water aan de kook. Laat zachtjes gaar koken. Zoet bij indien gewenst. Schep de rabarbermoes in vier schaaltjes. Schep de cruesli erbovenop.

 


Lunch


Kleine kruidensoufflés. Dit recept verscheen in het Velt-boek Lekker ecologisch! - bereidingstijd: 20’ (inclusief 10' baktijd)

4 eieren • 3 el sojaroom • 1 el gehakte kervel • 1 el gehakte bieslook • peper • (kruiden)zout

Klop de eieren los met de sojaroom, de kruiden, peper en zout. Giet dit mengsel in vier kleine, ronde, ingeoliede ovenschaaltjes. Zet ze in een voorverwarmde oven en bak ongeveer 10 minuten op 180°C. Variant: voeg een handvol fijngehakte, gestoomde brandneteltoppen toe aan het mengsel.

 


Tussendoortje


Basisrecept pudding. Dit recept verscheen in het Velt-boek Lekker ecologisch! - bereidingstijd: 15’

2 dl melk • 2 el room • 2 el vanillepuddingpoeder of maizena met een snuifje vanillepoeder • suikerbieten- of esdoornstroop of rietsuiker naar smaak

Los de maizena of het puddingpoeder op in een beetje koude melk. Breng de rest van de melk met de room en de suiker aan de kook. Roer het opgeloste poeder bij de melk en laat koken tot het mengsel dikt. Laat afkoelen.

 


Avondmaal


Bloemkoolcurry met rode linzen en aardappeltjes (aloo gobi). Ovengeroosterde koolrabi en wortel met Indische kruiden. Spinazieslaatje met raita van radijzen en munt. Dit recept verscheen in het Velt-boekje Improvisatiekoken.

Aloo gobi van bloemkool, aardappelen en rode linzen

Voor vier: 800g bloemkool • 400g rode linzen • 1 ui • 800g aardappelen • 400g ingemaakte tomaten • 3 laurierbladeren • 1 el currypoeder • 1 el fenegriekzaad • 1 el komijnpoeder • 1 el nigellazaad • 1 el donker mosterdzaad • 1 tl nootmuskaat • 1 tl korianderpoeder • 1 duim gember • 4 tenen look • ½ 1 chilipepertje • peper en zout • ½ liter bouillon • 1 el arachideolie

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Schil de aardappelen en snijd ze in dobbelsteentjes. Versnipper de ui, de look en de gember. Maak eerst de currypasta. Rooster de mosterdzaad, de curry, de komijn en de nootmuskaat en de fenegriek in een droge pan tot ze gaan geuren. Mix de ui grof samen met de geroosterde specerijen, de look, de gember en het pepertje en een scheut sesamarachideolie met een staafmixer of hakmolentje.

Verwarm een pan met sesamolie en roerbak de aardappeltjes met het nigellazaad enmet het laurierblad tot ze goudbruin zijn. Zet even opzij. Roerbak de currypasta in een ruime pot tot ze glazig en geurig wordt. Voeg de rode linzen toe en roerbak nog drie minuten. Voeg de bloemkoolroosjes, de aardappelen, de tomaten en een halve liter bouillon toe. Laat gedurende minstens 40 minuten sudderen op laag vuur. Voeg bouillon toe indien nodig. Check of de linzen en de aardappelen gaar zijn. Smaak af met peper en zout.

Geroosterde koolrabi met wortel met Indische kruiden

Voor vier: 500g koolrabi • 500g wortel • 1½  el curry • 1 etl kaneel • 1 etl paprikapoeder • 1½  tl komijnpoeder • 1½  tl nootmuskaat • Peper en zout

Schil de koolrabi. Als de wortels vers en stevig zijn, hoef je ze niet te schillen. Snijd de koolrabi en wortel in grove blokken. Plaats in een bakvorm. Voeg alle kruiden en een scheut sesamolie toe. Breng op smaak met peper en zout. Meng goed door elkaar zodat alle groenten ingevet en gekruid zijn. Plaats afgedekt in een oven van 180°C gedurende een uur. Plaats nadien nog 10 minuten onafgedekt terug.

Spinazieslaatje met raita van radijzen en munt

Voor vier: 500g jonge spinazie • 10 radijzen • 300 ml yoghurt • 1 tl geroosterd komijnzaad (dus niet gemalen) • 1 tl korianderpoeder • 1 tl kardemompoeder • 5 takjes munt • 2 pijpajuintjes

Snijd de radijsjes in fijne reepjes (julienne). Hak de munt en de uitjes. Roer alle ingrediënten onder de yoghurt. Smaak af met peper en zout.

 


Nog meer kookideeën?

Lekker, evenwichtig en duurzaam koken wordt met dit boek gemakkelijker dan ooit. Lekker ecologisch! bundelt namelijk niet alleen meer dan 500 recepten, het bevat ook een schat aan informatie over alles wat met ecologisch koken en eten te maken heeft. Een totaalboek dat je laat snuisteren, ontdekken én genieten.

Klik hier om het boek te bestellen


(C) Foto's: Wout Hendrickx