Tijdens Kook de lente maakt Velt, de Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, van de start van de lente een echt feest. We gaan aan de slag met overheerlijke lentegroenten en blazen vergeten groenten en fruit nieuw leven in. Vandaag op het menu: o.a. blini’s met zure room!


Ontbijt


Blini’s met zure room. Dit recept verscheen in het Velt-boek Lekker ecologisch! - bereidingstijd: 25’

200 g boekweitbloem • 0,5 el bakpoeder • 2 eieren • 2 dl melk • 50 g boter • wat arachideolie of extra boter

Meng de bloem met het bakpoeder, de eieren, de melk en de gesmolten boter. Verhit wat olie of boter in een antiaanbakpan en bak van het beslag kleine, dikke pannenkoekjes, ongeveer 2 minuten aan elke kant. Serveer ze met een lepeltje zure room.

Variant: beleg de pannenkoekjes met een reepje gerookte zalm en een takje dille. Houd je het liever zoet, beleg de blini’s dan met jam of gelei, of eet ze gewoon ‘droog’ als tussendoortje.

 


Lunch


Romige koolrabisoep met groene olie. Dit recept verscheen in het nieuwe Velt-boek Kook het seizoen.

voor 4 personen: 400 g koolrabi 2 sjalotjeseen scheut olijfolie • 1/2 tl nootmuskaat 500 ml groentebouillon 100 ml room • rasp van een halve citroen peper en zout

voor de groene olie: 100 ml olijfolie • 1 el gistvlokken • 1 el citroensap • 20 g koolrabiblad

Mix 100 ml olijfolie, de gistvlokken, het citroensap en het koolrabiblad tot een groene olie. Schil de koolrabi en snijd hem in blokjes. Versnipper de sjalotjes en fruit ze in wat olijfolie. Voeg de koolrabi en de nootmuskaat toe. Roerbak 3 minuten.

Voeg de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat zachtjes koken tot de koolrabi gaar is. Mix de soep mooi glad. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout. Klop de soep op met een melkschuimer. Serveer de soep in glaasjes en werk af met een lepel groene olie en wat citroenrasp.


(C) Foto's: Wout Hendrickx
- Koolrabisoep en brandnetelsmoothie

 


Tussendoortje


Brandnetelsmoothie. Dit recept verscheen in het nieuwe Velt-boek Kook het seizoen.

voor 2 glazen: 100 g brandneteltoppen • 1 banaan • 500 ml appelsap • optioneel voor een ontbijtversie: 1 kopje (haver)vlokken

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een gladde smoothie. Tip: vervang de brandnetel door vogelmuur of wilde melde.

 


Avondmaal


Linzenballetjes in tomatenabrikozensaus

Nodig voor 20 ballen: 500g gekookte dupuy linzen (gekookt in ruim water met 1 el morgabouillon of andere groentebouillon) • 300g geroosterde zonnebloempitten • 1 heel fijn versnipperde ui goudbruin gebakken • 150g paneermeel, havervlokken, boekweitvlokken of broodkruim • pezo • 1 handvol gehakte  • peterselie

Nodig voor 1l saus: 1 blik tomaten (300 ml) • 100 ml bouillon (met 1 el morga) • 8 gedroogde abrikozen • 1 ui versnipperd • 1 tl kruidnagel • 1 tl kaneel • 1 teen look geperst • 2 laurierbladeren • pezo

Voor de ballen

Meng alle ingrediënten voor de ballen in een foodprocessor of met staafmixer tot je een mooie subtstantie hebt. Het ‘gehakt’ mag niet meer aan je handen blijven kleven als je er balletjes van probeert te rollen (voeg zo nodig nog wat paneermeel toe).

Rol de balletjes. Bak ze in hete olijfolie. Draai geregeld om zodat ze overal mooi egaal kleuren.

Voor de saus

Stoof de ui in olijfolie goudgeel, voeg de look en kruiden toe. Voeg de abrikozen toe en roerbak even. Voeg het blikje tomaten en de bouillon toe. Laat 20 minuten sudderen op een laag vuur. Verwijder de laurierblaadjes.

Mix de saus en dresseer over de balletjes. Serveer met gebakken aardappeltjes en een slaatje.

 

Nog meer kookideeën?

Die vind je in Kook het seizoen, het nieuwe kookboek van Velt. Kook het seizoen neemt je mee op reis door de wondere wereld van de seizoensgroenten en -vruchten. Elk seizoen biedt een waaier aan soorten. Mogelijkheden genoeg dus om daarmee heel wat lekkers te bereiden.

Toch mis je soms de nodige kennis, ervaring of inspiratie om voldoende variatie in je groentegerechten te stoppen. Dit boek helpt je graag: met een handige identiteitskaart per groente én een verzameling verrassende recepten.

Kook het seizoen is verkrijgbaar voor € 27 in de Velt-webwinkel en via de lokale Velt-afdelingen. Klik hier om het boek te bestellen.

 


(C) Foto blini: Stefan Jacobs, foto linzenballetjes: Leentje Speybroeck