Deze week hoef je nu eens helemaal niet na te denken over je weekmenu! Want Leentje stelde voor jullie een superdeluxe herfstmenu samen. Elke dag geven wij je gratis en voor niks vier recepten: ontbijt, lunch, tussendoortje én avondeten. Vandaag is al de laatste dag van onze herfstweek. Ontbijten doen we met no knead bread, 's middag is er rodebietensoep, tussendoortjes maken we van pompoen en ook 's avonds staat er pompoen op ons menu. De herfst was nog nooit zo lekker!

Ontbijt

No knead zuurdesembrood met zijden choco

Ingrediënten voor 1 brood: 100 g volkoren kamutmeel • 300 g licht speltmeel • 20 g sesamzaad • 20 g zonnebloempitten • 2/3 el gedroogde (spelt)desem uit een pakje • 1 tl zout

• 350-400 ml lauw water • maismeel of tarwezemelen

Zo maak je het:

Neem een grote kom en meng daarin het meel, de zaadjes, de desem en het zout door elkaar. Voeg beetje bij beetje het water toe en meng tot je een plakkerig deeg hebt. Misschien lijkt dit veel water, maar het is belangrijk dat je deeg erg vochtig is! Het moet veel meer plakken dan wanneer je een ‘gewoon’ brood zou bakken.

Dek de kom af met plasticfolie of een deksel en laat het deeg op een warme plek minstens 12 uur rijzen.

Bestrooi je aanrecht met bloem en schraap het deeg uit de kom. Duw het deeg plat en vouw het vervolgens naar binnen (hiervoor bekijk je echt het best het filmpje!).

Bestrooi een schone keukenhanddoek gul met maismeel of tarwezemelen. Leg het deeg erop met de naad naar onderen. Bestrooi met meer maismeel of zemelen en vouw de handdoek dicht. Laat nog 2 uur rijzen.

Zet een grote creusetpan met deksel (een pyrexpan of een aardewerken pan kan ook) in de oven. Verwarm de oven met de pan voor tot 260° Celsius. Haal de gloeiend hete pan uit de oven, kieper het deeg erin met de naad naar boven, zet het deksel op de pan en schuif de pan weer in de oven.

Bak het brood 30 minuten op 260° Celsius. Haal dan het deksel van de pan en bak nog 5 tot 15 minuten, tot de korst mooi bruin kleurt.

Laat het brood afkoelen op een taartrooster.

Ingrediënten:

150 g donkere chocolade - 100g zijden tofu - 50g kokosvet  - 2 el ahornsiroop - snuf zout

 

Smelt de chocolade met met het kokosvet au bain marie. Doe in een maatbeker en mix met de zijden tofu, de ahornsiroop en het zout. Schep in een bokaal en laat afkoelen in de koelkast.

 

 

Lunch

Rodebietenpindasoep
 

De rodebietenpindasoep is eigenlijk één van mijn klassiekers. Veel van mijn vrienden zullen nu bevestigend knikken. De soep is ontstaan op een avond dat de pot pindakaas zich als bij wonder in mijn gezichtsveld bevond tijdens het maken van rodebietensoep. Een voltreffer zo bleek. En ik hoop dus ook voor jullie!

 

Nodig: 500g  rode biet • 150g ui • 1 teen geperste look • 1 el geraspte gember (of 1 el gemberpoeder) • 1 tl chilipoeder • 1 tl currypoeder • 1 tl komijnpoeder • 1 tl korianderpoeder • sap van 1/2 citroen • peper en zout • 1,5 l groentebouillon • 4 el pindakaas • 1 el balsamicoazijn  • arachideolie • busseltje verse koriander

Werkwijze:

Versnipper de ui. Schil de rode biet en snijd hem in blokjes.  Fruit de ui in arachideolie tot hij glazig wordt. Voeg de rode biet, gember, look en kruiden toe. Roerbak 3 minuten.

Blus met balsamicoazijn. Voeg de bouillon toe en laat koken tot de bieten botergaar zijn. Voeg de pindakaas toe, mix de soep glad  en breng op smaak met peper en zout.

Serveer met verse koriander en getoast sesambrood.

 

Tussendoortje

Pompoentruffels

Ingrediënten voor ca. 15 truffels: 100 g geroosterde pompoen, in kleine blokjes of fijngeprakt (gebruik bij voorkeur een Hokkaido-type) • 100 g blanke amandelen •  2 à 3 el kokosbloesemsuiker (afhankelijk van hoe zoet je de truffels wilt) •  een snufje zout • 1 tl gemalen kaneel •  0,5 tl gemalen kardemom • 0,5 tl gemberpoeder • de zaadjes van een half vanillestokje of 0,5 tl vanillepoeder • 100 g pure chocolade van uitstekende kwaliteit (minstens 70%)

Zo maak je het

Maal de amandelen tot poeder in een keukenmachine. Voeg dan de overige ingrediënten toe (behalve de chocola) en mix tot een samenhangende brij.

Bekleed een bord met bakpapier. Maak je handen lichtjes vochtig en rol kleine balletjes van het pompoen-amandelmengsel. Leg ze op het bakpapier. Zet het bord met de balletjes minstens een halfuur in de diepvriezer.

Smelt de chocolade au bain-marie. Rol de koude balletjes door de chocolade tot ze helemaal bedekt zijn. Leg ze opnieuw op het bakpapier en laat de chocolade hard worden. Bewaar de truffels in de koelkast (of smul ze allemaal in één keer op ;-) ).

 

Avondmaal

Herfstlasagna van warmoes en pompoen

Voor een ovenschotel voor ruim 6 personen:  800g hokkaidopompoen • 300g warmoes • 15 grote lasagnavellen • 250g gekookte kikkererwten (of één bokaal) • 1 liter tomatenpassata • 1 el bouillonpasta • een half glas rode wijn • 2 tenen look • 6 blaadjes salie • 400 ml sojaroom • 2 el gistvlokken • 1 tl paprikapoeder • 1 tl currypoeder • 1 el balsamico • 1 el sojasaus • 1 takje tijm • 2 blaadjes laurier • olijfolie • peper en zout

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de hokkaido grondig (borstel de schil met een hard groenteborsteltje met overvloedig water). Verwijder de pitten. Snijd in plakken van een één centimeter en schik in een ovenschaal. Pers de tenen look. Voeg toe aan de pompoen samen met 2 eetlepels olijfolie, de versnipperde blaadjes salie en peper en zout. Meng alles heel goed door elkaar met je handen. De pompoen moet volledig ingevet zijn met olie. Plaats in de oven en laat gedurende een half uur bakken. Hussel regelmatig even om om aanbakken te voorkomen. Prik met een vork of de pompoen zachtgaar is. Haal hem dan uit de oven en zet even opzij.

Snijd de warmoes zoals hierboven beschreven. Bak de stelen. Voeg de room en de gistvlokken toe. Laat 3 minuten sudderen. Voeg het blad toe. Zet het vuur uit en zet opzij.

Giet de kikkererwten af en laat uitlekken. Laat een pan heet worden met olijfolie en bak daarin de kikkererwten met het paprikapoeder en de curry tot ze knisperig worden. Blus met balsamicoazijn en sojasaus. Zet opzij.

Giet de tomatenpassata in een pot. Voeg de rode wijn, tijm, laurier en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat op zacht vuur gedurende 10 minuten inkoken. Voeg de kikkererwten toe.

Neem een ovenschotel. Beleg de bodem met een laagje warmoes met saus. Bedek met een laagje pompoen. Dek af met lasagnavellen. Voeg nu een laagje tomatensaus met kikkererwten toe.  Dek af met lasagnavellen. Herhaal dit procede nog een keer. Eindig met een laatste laag warmoes en beleg die met de laatste stukjes pompoen. De liefhebbers kunnen afwerken met wat geraspte kaas om te gratineren (maar dit is eigenlijk echt niet nodig want de lasagna is machtig genoeg).

Plaats in de oven gedurende 30 minuten. Prik om te kijken of de lasagnavellen goed gaar zijn.

Serveer met een lekkere groene herfstsalade met walnoten, druiven en een mosterdvinaigrette

 

Foto's: Wout Hendrickx, Leentje Speybroeck en Reine De Pelseneer