Leentje, chef van Velt, verklapt hoe je een fris lentegerechtje bereidt op basis van tofoe. En het is ook nog eens klaar in een wip.

Voor wie zaterdag 25 april naar onze Keukenpraatjes over vleesvervangers keek is het volgende receptje geen volledige verrassing meer. Ik maakte er toen een variatie op. Het enige wat je moet weten voor je aan de slag gaat met tofoe is dat het naar niks smaakt. Je zal er dus zelf alle smaak moeten aan toevoegen. Maar dat is meteen ook de troef van tofoe: Het is een echte kameleon. Je kan er alle kanten mee uit. Zowel in koude als warme bereidingen. 

Deze tofoetartaar is lekker op brood of als aperitiefhapje op toastjes, in witloofblaadjes of op een schijfje koolrabi maar is ook een heerlijk alternatief voor steak tartaar (met frietjes uiteraard!). En waarom geen 'tomate tofoe' proberen (Voeg wat zeewier toe voor een zilte toets!) of een 'perzik tofoe' (Vervang de mayonaise eens door coctailsaus!)

Wil jij ook lekkere gerechtjes leren bereiden met tofoe, seitan of tempé? Vraag dan snel ons gratis spiekblad voor vleesvervangers aan. 

Dit recept vind je ook terug in ons boek ‘Lekker gesmeerd’.

 

 

Tofoetartaar

  • 200 g tofoe
  • 1/2 ui
  • 3 el mayonaise (of veganaise)
  • 2 el kappertjes
  • een handjevol gehakte tuinkruiden of wilde kruiden (bieslook, peterselie, dille, dragon, brandnetel, vogelmuur)
  • peper
  • zout

Prak de tofoe met een vork fijn. Versnipper de ui en voeg hem bij de tofoe.
Voeg de mayonaise (of veganaise), de kappertjes en de kruiden toe. Roer goed en breng op smaak met peper en zout.

Garneertip:
Aardbeien en waterkers in de lente of zomer, plakjes (gedroogde) vijg in de herfst of winter. 

 

 

Meer recepten van ecologische groentespreads? Neem dan zeker eens een kijkje in Lekker Gesmeerd van Velt. Maak zelf de lekkerste groentespreads: verantwoord, gezond en barstensvol smaak.

> Klik hier om je exemplaar te bestellen voor slechts € 20