Vind jij het moeilijk om in tijden van corona lekker ecologisch te koken? Geen nood! Leentje Speybroeck, onze Velt-kok, geeft je tips en recepten om, met de hulp van een slimme voorraadkast en een portie creativiteit, te blijven genieten van heerlijke groentegerechten.

 


Geen fijner moment om aan het kiemen te gaan dan de vroege lente. De wintergroenten raken stilaan op en de primeurs laten nog even op zich wachten. Kiemgroenten zorgen in deze periode voor een extra dosis vitamines en je kweekt ze gewoon in huis. Perfect dus om nu eens uit te testen! 

Wat kiemen we? 

Je kunt verschillende soorten zaad in de biowinkel of plantgoedzaak kopen. Eigenlijk kan je alle groentezaad kiemen. Radijs, prei, broccoli, rodekool en rodebiet zijn alvast lekkere soorten. Maar je kunt ook in de voorraadkast duiken en linzen, bonen, of kikkererwten kiemen. Je kunt deze kiemgroenten nadien als garnituur of snack gebruiken of gewoon koken en verwerken in een maaltijd. Door het spoelen en kiemen worden deze zaden en peulvruchten lichter verteerbaar omdat de van nature aanwezige licht giftige lectine grotendeels wordt afgebroken. Quinoa en boekweit zijn korte kiemers. Kiem ze niet langer dan twee dagen, anders worden ze bitter. Je kunt ze nadien verwerken in pap, gebak of koekjes voor een eiwitrijk resultaat. 

Wat zijn de ideale omstandigheden om te kiemen? 

Het enige wat je nodig hebt, is warmte (de huiskamer is perfect) en vocht (de zaadjes moeten steeds vochtig zijn maar goed gedraineerd) en een minimum aan licht. Zet je kiemen gerust in het donkerste hoekje van je huis. Dat bevordert hun groeikracht. 

Wat heb je nodig?

In de winkel kun je verschillende soorten kiemschaaltjes, -bakjes en -potten kopen. Bij de schaaltjes en bakjes liggen de kiemen op een roostertje en worden op uiteenlopende manieren voorzien van water. Sommige liggen op een schaaltje water op hun roostertje. Andere worden regelmatig besproeid. Wanneer je een kiempot gebruikt om te kiemen is spoelen de boodschap. Je kan ook zelf gemakkelijk een kiempot maken met een lege bokaal en een stukje gaas. 

Hoe ga je aan de slag?

  1. Schep een soeplepel zaad in een bokaal en giet er vijf centimeter water bij. 
  2. Span een stukje gaas over de bokaal. Bevestig dit met een rekker. Laat het zaad minstens drie uur weken. Het mag gerust ook een nacht.
  3. Giet het water nu weg door het gaasje, spoel nog eens na en zet de bokaal ondersteboven diagonaal in een bakje, zodat het overtollige water wordt opgevangen.
  4. Elke ochtend en avond spoel je de zaden en giet je het water meteen weer weg. Zet de bokaal telkens weer diagonaal ondersteboven. 
  5. Na een à twee dagen zie je dat de zaadjes beginnen kiemen. Na vijf dagen heb je een pot vol kiemgroenten. 

Hoe bewaar je je kiemgroenten?

Zet wanneer je de kiemgroenten uit de pot haalt, meteen nieuw zaad te week. Zo heb je meteen een nieuwe portie als deze kiemgroenten op zijn.

Spoel je kiemgroenten nog eens goed onder stromend water in een vergiet. Laat uitlekken. Bewaar de kiemgroenten in een afgesloten doos in de koelkast. Leg onderin een stukje keukenpapier. Je kunt de kiemgroenten zo'n vier dagen bewaren. 

Hoe gebruik je je kiemgroenten?
 

Je kan heel wat doen met je kiemgroenten! Google er maar eens op los! Maak zeker eens een humus van gekiemde kikkererwten, bonen of linzen. Je kan je kiemen verwerken in allerhande slaatjes of er broodjes, soepjes en tal van andere gerechtjes mee dresseren. Verwerk kort gekiemde granen of zaden in een brood of cake. Deze gekiemde boekweitkoekjes zijn heerlijk krachtvoer. 


Gekiemde boekweitpindabananenkoekjes

Ingrediënten

400g boekweit

100g rozijnen

2 bananen

50g zonnebloempitjes

50ml olie

snuif zout

1 el kaneel

1 el vanille

Het echte werk

Kiem de boekweit gedurende twee of drie dagen of tot er net een kiem verschijnt. Boekweit kiem je niet langer, anders wordt hij bitter. Prak de banaan en meng samen met de andere ingrediënten onder de boekweit. 

Verwarm de oven voor op 140°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en strijk daarover het beslag mooi gelijkmatig uit met een dikte van een centimeter. Bak in de oven gedurende 40 minuten. Haal de schaal eruit en snijd de koek in vierkantjes (voor koekjes) of rechthoeken (voor repen). Laat afkoelen en smullen maar. Bewaar de koekjes nog minstens twee weken in een luchtdichte doos. 

Variatie: chocoladedruppels ipv rozijnen!Ook kinderen kunnen kiemen! Colette Courgette legt uit hoe je dat doet!  

Vragen of heb je een goed kiemidee of een lekker kiemreceptje? Stuur een mailtje naar [email protected]!

 

Improvisatiekoken

Op zoek naar meer tips?

In ons boek Kook het seizoen vind je nog veel meer kiemtips!

 Te koop in de webshop voor 32,50 euro (27 euro ledenprijs).

Meer publicaties over duurzaam en ecologisch koken? Neem een kijkje in onze webshop.