Vind jij het moeilijk om in tijden van corona lekker ecologisch te koken? Geen nood! Leentje Speybroeck, onze Velt-kok, geeft je tips en recepten om, met de hulp van een slimme voorraadkast en een portie creativiteit, te blijven genieten van heerlijke groentegerechten.

 


Deze maaltijdsoep is een echt improvisatiegerecht. In principe komen alle groenten in aanmerking. Ideaal dus als je deze dagen eerst alles wilt opgebruiken voor je weer naar de winkel gaat. Alle andere ingrediënten komen uit de voorraadkast behalve de tofu (die bewaar je minstens een maand in de koelkast) en het citroengras. Als je een pakje citroengras koopt, vries het dan meteen in en neem een stengel telkens je er één nodig hebt. Je hoeft ze niet te ontdooien. In dit recept voeg ik de stengel volledig toe maar je kan de bevroren stengel ook fijnsnijden. Let wel op: citroengras is wat vezelig dus als je daar geen fan van bent, gebruik je hem het best in zijn geheel en vist hem er nadien gewoon weer uit zoals een blaadje laurier.

Kies voor seizoensgroenten aan de hand van onze groentekalender.  Wil je zeker zijn van een goede combinatie? Check dan de improvisatiewijzer.


Ingrediënten voor vier personen

200 g groente 1 (bijv. daikon)
200 g groente 2 (bijv. wortel)
200 g groente 3 (bijv. aardpeer)
200 g groente 4 (bijv. savooikool)
400 g tofu
250 ml kokosroom
2 el geraspte gember
1 el geperste look
1 el geraspte curcuma
1 tl korianderzaad
1 tl venkelzaad
1 versnipperd rood pepertje zonder pitjes (of een half als ze heel straf zijn)
1,5 liter groentebouillon (1,5 el bouillonpoeder/pasta/blokje  in 1,5 liter heet water)
1 bussel koriander
2 limoenen
1 stengel citroengras (optioneel)
2 el sojasaus
1 el currypoeder
1 tl lookpoeder
peper en zout
kokosolie

Het echte werk

Maak je groenten schoon en snijd ze in stevige blokjes/schijfjes/reepjes (3 cm als richtlijn maar nog wat groter mag ook gerust).
Verwarm de kokosolie in een grote pot. Voeg de  look, gember, korianderzaad, venkelzaad, curcuma en het pepertje toe. Roerbak tot de kruiden gaan geuren. Voeg nu de harde groenten toe (die hebben het meeste tijd nodig om te garen, zoals wortel, daikon, aardpeer). Roerbak een paar minuten. Voeg nu de groenten toe die wat zachter zijn en dus sneller gaar zijn (zoals de savooikool). Roerbak nog een minuut. Blus met kokosmelk en laat een paar minuten zacht pruttelen. Voeg citroengras en bouillon toe. Laat zachtjes koken tot de groenten beetgaar zijn.

Snijd de tofu in dobbelsteentjes. Doe ze in een hete braadpan met een eetlepel kokosvet, de sojasaus, de currypoeder en de lookpoeder. Laat goed hard bakken, schud de pan regelmatig op (liefst niet roeren, zo krijg je het mooiste korstje) tot ze goudbruin en krokant worden.

Serveer de soep in kommen. Werk af met de gebakken tofublokjes, versnipperde koriander en een halve limoen.

Twijfel je over een groente of heb je vragen over dit recept? Mailtje naar [email protected]