Vind jij het moeilijk om in tijden van corona lekker ecologisch te koken? Geen nood! Leentje Speybroeck, onze Velt-kok, geeft je tips en recepten om, met de hulp van een slimme voorraadkast en een portie creativiteit, te blijven genieten van heerlijke groentegerechten.

 


Dit voorraadkastreceptje kost je tijd noch moeite. Bovendien geef ik je een heleboel improvisatietips voor wanneer je een aantal ingrediënten niet in huis hebt. Zo lukt het zeker! Heerlijk als alternatief voor een gewone boterham maar ook een gezond en voedzaam tussendoortje. Het brood heeft een stevige en sappige textuur, is suiker- en glutenvrij en bevat behalve de twee eetlepels olijfolie geen vet. Mijn dochter en ik zijn er verliefd op. Ik hoop jullie binnenkort ook.

Ingrediënten voor één brood

75 g kokosmeel
75 g havervlokken
3 eitjes
20 g (wijnsteen)bakpoeder
1 banaan
150 ml plantaardige melk
80 g rozijnen
2 el olijfolie
1 snuifje zout

Het echte werk

Maal de havervlokken fijn in een keukenrobot of hakmolentje. (Als je geen keukenmachine of hakmolentje hebt, sla je deze stap over. Het brood zal wat grover zijn van structuur maar dat is op zich niet erg.)
Verwarm de oven voor op 170°C. Meng kokosmeel, havermeel en bakpoeder in een kom.
Plet de banaan en mix die met de eieren, olijfolie en melk in een andere kom.
Voeg de droge en natte ingrediënten samen. Roer de rozijntjes onder het deeg.
Bekleed een cakevorm met bakpapier. Wrijf het bakpapier nog eens in met olijfolie.
Bak gedurende 35 minuten. Prik met een vork om te checken of het deeg niet meer kleeft.  Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen.
Heerlijk puur, verrukkelijk met een laagje roomkaas en vijgenconfituur.

Improvisatietips

- Je kunt de kokosmeel vervangen door rijstmeel, amandelmeel of enkel havermeel gebruiken.
- Je kunt de rozijntjes vervangen door gedroogde veenbessen, chocoladedruppels of nootjes, pitten of zaden.
- Je kunt appelmoes gebruiken ipv een banaan.
- Voor een vegan versie kan je chia-eitjes of lijnzaadeitjes gebruiken. Google it!
- Je kan kokosolie of een andere olie of boter gebruiken in plaats van olijfolie.

 

En er zijn zeker nog heel wat andere opties! Proberen maar!


Vragen over de ecovoorraadkast? Mailtje naar [email protected].