Vind jij het moeilijk om in tijden van corona lekker ecologisch te koken? Geen nood! Leentje Speybroeck, onze Velt-kok, geeft je tips en recepten om, met de hulp van een slimme voorraadkast en een portie creativiteit, te blijven genieten van heerlijke groentegerechten.

 


Ik begin onze quarantaineserie met een hartverwarmend en voedzaam recept op basis van rode linzen. Linzen zijn niet alleen een prima bron van plantaardige eiwitten en vezels, het zijn ook echte kameleons. Van burgers tot stoofpotjes, van slaatjes tot broodbeleg. Het kan allemaal. 

Dahl is een Indisch gerecht dat twijfelt tussen curry en soep. Je kan er in principe alle soorten linzen voor gebruiken maar rode linzen winnen de wedstrijd als het rap moet gaan. Deze gepelde linzen (daardoor zijn ze zo snel zacht) kan je gewoon meestoven met de rest van je groenten. Ze hebben geen lange kooktijd nodig. Ideaal dus voor een snelle stoofpot.

Dahl zit boordevol verwarmende (typisch Indische) kruiden zoals gember, komijn en koriander. Ik maakte hem deze keer met aardappeltjes en palmkool maar gebruik zelf gewoon de groenten die je in huis hebt. 

Ingrediënten

Dahl van rode linzen

Voor vier

150 g droge rode linzen
1 ui
200 g palmkool
4 aardappelen
1 el geraspte gember
1 el geraspte look
1 tl curcuma
1 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl sambal of rode currypasta
3 limoenblaadjes (optioneel)
1 stengel citroengras (optioneel)
1 limoen

200 ml kokosroom
200 ml tomatenpassata (of stukjes)
300 ml groentebouillon
bussel verse koriander
4 el dukkah
peper en zout

Voor de dukkah

100 g zonnebloempitten
100 g hazelnoten
2 el komijnzaad
2 el venkelzaad
4 el sesamzaad
1 el zeezout
1 tl zwarte peper

Het echte werk

Snijd de palmkool in 2 cm brede reepjes en spoel grondig. Snijd de aardappels in dobbelsteentjes (je hoeft ze niet te schillen, borstel ze goed schoon). Versnipper de ui en stoof hem met de linzen, de gember, look, paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en de currypasta tot de ui glazig is en de linzen goed beginnen te bakken. Voeg de aardappelen en de palmkool toe. Roerbak even. Blus met de kokosroom, bouillon en passata. Voeg limoenblaadjes en citroengras toe. Laat sudderen op een middelmatig vuur tot de linzen en de aardappelen gaar zijn. Roer regelmatig om. De linzen kunnen gaan kleven en aanbakken. Voeg indien nodig wat extra bouillon of water toe. Smaak af met peper en zout. Serveer in kommen met flink wat verse koriander, een partje limoen en een eetlepel dukkah. 

Maak de dukkah door alle ingrediënten te roosteren in een droge pan tot ze gaan geuren. Hak grof in een molentje of keukenmachine. Bewaar in een bokaal. Sprenkel over al je gerechten of serveer met brood en olijfolie. Dop je brood in de olie en dan in de dukkah. 

Aan tafel!


Vragen over de ecovoorraadkast? Mailtje naar [email protected].