Zit je in deze coronatijden thuis en weet je niet wat te doen? Geen nood. Leentje Speybroeck, onze medewerkster ecologische voeding, geeft je tips om je nuttig bezig te houden. Zo laat ze zien hoe je kunt koken in tijden van lockdown.

 


Terwijl in supermarkten de hysterie toeslaat en mensen karrenvrachten eten in huis halen uit angst voor een complete lockdown, besef ik dat ik sinds donderdagavond helemaal nog niet naar de winkel ging. Hoe dat komt? Ik heb een goed uitgeruste voorraadkast en daar kan ik eigenlijk minstens een maand op teren. Gelukkig zijn de winkels wel nog open en hoeven we niet te hamsteren. Maar nu je toch de tijd hebt, kan jij misschien ook beginnen met de opstart van je eigen slimme voorraadkast? Met deze vijf tips kook je nog steeds lekker ecologisch ondanks de quarantaine:  

 1. Een voorraadkast is niet hetzelfde als een kast vol lukrake producten die je lang kunt bewaren. Een slimme voorraadkast bestaat uit een aantal categorieën basisproducten waarvan je elke dag gebruik maakt om een volwaardige maaltijd te bereiden. Onze download helpt je bij de samenstelling van de ideale voorraadkast. Keuze en organisatie zijn hier essentieel. Elke gezonde maaltijd heeft een portie eiwitten, vetten en koolhydraten nodig om volwaardig te zijn. Peulvruchten (zoals kikkererwten en linzen), granen (zoals couscous en rijst), noten en pitten zijn een prima basis om aan deze behoefte te voldoen. Soorten genoeg om elke dag weer volop te variëren. 

  Download de slimme voorraadkast.

   
 2. Natuurlijk moet een maaltijd naast volwaardig ook lekker zijn. Hiervoor haal je het best een aantal smaakmakers in huis. Met kruiden en specerijen, diverse sausjes, olie en azijn maak je van je basisproducten heerlijke gerechten. Notenpasta’s bevatten goede vetten maar zijn daarnaast ook de basis van lekkere dips en dressings. Denk maar aan pinda- of tahinsaus, een frisse vinaigrette of kruidige mayonaise. Daarnaast heb ik altijd kokosroom en tomatenpassata staan voor stoofpotjes en curries. 
   
 3. Sommige verse producten kun je heel lang bij kamertemperatuur bewaren. Ze liggen niet per se in je voorraadkast, maar horen wel bij je voorraad. Zo heb ik steeds eieren, uien, look, gember en pepertjes in huis. Ook veel fruit bewaart lang: appels, peren en citrusfruit zijn hier in de winter vaste waarden. In de voorraadkast heb ik een aantal bokalen gedroogd fruit: abrikozen, vijgen, dadels en rozijntjes zijn niet alleen voedzaam en lekker als tussendoortje, je kunt er ook heel wat gerechten mee pimpen.
   
 4. Mijn groenten haal ik op een zelfoogstveld. Veiliger kan niet. Groenten halen op de markt of bij de bioboer wordt op dit moment aangeraden. Zo vermijd je de supermarkt. Ben je bang dat je binnenkort minder gemakkelijk aan groenten geraakt, vries of maak dan wat groenten in of ga aan het fermenteren. Mensen met een moestuin zitten helemaal goed maar zulk groot geluk heb ik helaas niet. Om de groentevoorraad aan te vullen zonder moestuin kun je wel aan het kiemen gaan! (Hierover later meer...) Veel groenten kun je verder laten groeien in een glas water. Hier staat sinds gisteren een stronk paksoi en selder op de vensterbank. 
   
 5. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk: Wees creatief! Laat deze extra tijd een uitdaging zijn om te spelen met je eten, om nieuwe combinaties uit te proberen, om volop te experimenteren met smaken, texturen en kleuren. Durf te improviseren. Snuister op blogs en in al die onaangeraakte kookboeken in je kast. En maak gebruik van onze improvisatiewijzer om eindeloos te improviseren. 

 

Vragen over de ecovoorraadkast? Mailtje naar [email protected].