De lente mag dan al begonnen zijn, het is nog een beetje te vroeg voor lentegroenten. Op dit moment eten we wintergroenten die goed bewaard kunnen worden, zoals wortels, prei, rode bietjes en verschillende kolen. Omdat ik toch al snak naar een fris groen blaadje, ben ik aan het kiemen gegaan! Doe je mee?  

Kiemgroenten zijn de gekiemde zaadjes van gewone groenten zoals erwtjes, radijsjes en broccoli. Die zaadjes kan je kopen in de biowinkel of plantenzaak maar  je kan ook bonen, linzen en kikkererwten kiemen. Die heb je misschien nog in je voorraadkast? Een moestuin of potten heb je niet nodig want je kweekt deze groenten gewoon…  in een bokaal!  

Kiemen zijn niet alleen lekker, ze zijn ook supergezond. In zo’n zaadje schuilt alle kracht om een grote plant te worden. Als je een handvol kiemen eet, slik je dus de kracht van wel 40 kleine plantjes in! Hoe cool is dat!  Hieronder vind je een handig stappenplan waarmee je in een week je eigen kiemgroenten kweekt.

Kiemgroenten kweken

Wat heb je nodig?
-een stukje stof/gaasje/doekje
-een glazen pot
-een elastiek
-een pakje zaad
-water 

 1. Doe de zaadjes in de glazen pot. 

 2. Leg het doekje op de pot.

 3. Span het elastiek over het doekje rond de pot. 

 4. Vul de pot voor de helft met water.

 5. Laat de zaadjes een nacht weken.

 6. Giet het water 's ochtends door het doekje uit de pot.

 7. Spoel met vers water.

 8. Laat het water uit de pot lopen door die schuin ondersteboven te zetten (in een kommetje).

 9. Spoel ‘s ochtends en ‘s avonds de zaadjes met proper water, zet de pot steeds weer schuin ondersteboven om ze leeg te laten lopen.

 10. Na vijf à zeven dagen zijn de kiemgroenten groot genoeg om op te eten. 

 11. Doe de kiemgroenten uit de pot en vul de pot opnieuw met zaadjes en water. Zo kweek je meteen je volgende portie kiemgroenten.

 12. Bewaar de kiemgroenten in een doosje in de koelkast. Eet ze in vier à vijf dagen op. 

 

Je kan je kiemgroenten gewoon zo uit een kommetje eten als hapje maar ze zijn ook heel lekker in een slaatje, op een belegde boterham of als groentespaghetti in je soep. 
Stuur je me een foto van jouw kiemgroenten? Ik ben heel benieuwd! 

Kiem lekker samen met je mama en papa en bak samen met hen deze kiemkoekjes! 

Een dikke kippenknuffel,


Colette