Voor Keukenpraatjes aan een zomerpauze begint, geven we er nog eens een stevige lap op. In een nieuwe aflevering duiken we de zomerkeuken in.

Hoe heerlijk is het om tijdens die lange zwoele avonden te genieten van een kleurrijk verwenbuffet op basis van al die malse zomergroenten en dat sappige zomerfruit! Chef Leentje draait daarom in Keukenpraatjes haar drie favoriete zomergerechtjes in elkaar draaien: een fris slaatje, een pittige pasta en een heerlijk hapje voor op de BBQ. Voor elk wat wils dus!

 
Bekijk Keukenpraatjes op YouTube

De recepten van de gerechten die Leentje maakt vind je hieronder.

 


Pasta met geroosterde tomaten, aubergines en pruimen uit de oven

Ingrediënten voor vier: 

  • 250 g aubergine
  • 150 g blauwe pruimen
  • 200 g tomaten
  • 3 sjalotjes
  • 3 blaadjes laurier
  • 4 tenen look
  • paar takjes oregano of 1 tl gedroogde
  • 2 el worcestersaus
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl bbqkruiden (of paprikapoeder)
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aubergine, sjalotjes pruimen en tomaat in parten (wedges: google it!). Wrijf de aubergineparten in met zout en laat even zweten. Snijd de ongepelde tenen look in (klein sneetje met je aardappelmes) en plet ze een beetje met het plat van je mes (leg de look op tafel, leg het mes met de platte kant er bovenop en druk ze met je hand half plat). Schik alles in een ovenschotel en voeg oregano, laurier, bbq-kruiden, chilipoeder, olijfolie, sojasaus, balsamico en worcestersaus toe. Meng alles goed door elkaar en plaats in de oven. Laat een uur roosteren. Check elk kwartier en meng alles dan even om, voeg een beetje water toe indien de schotel te droog wordt en dreigt aan te bakken. Het eindresultaat ziet eruit als een ratatouille. Dat hoort zo. Check of de aubergines boterzacht zijn. Serveer met pasta, zuurdesembrood of gebakken rijst. Werk af met grofgehakte zoute pistaches en verse groene kruiden (basilicum, munt, koriander, rucola).

Saladetemplate

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 200 g groente 1: rauwe bladgroenten zoals rucola, jonge spinazie, slasoorten, groene kruiden
  • 200 g groente 2 of fruit: geraspte of fijngesneden groente zoals rode biet, wortel, radijsjes, koolrabi, witte of rode kool, ajuintje, aardbeien, frambozen
  • 200 g groente 3: gestoomde, gekookte, gegrilde of geroosterde groenten (zoals broccoli, bloemkool romanesco, paprika, courgette, aubergines, boontjes, asperges, venkel, …
  • 160 g peulvruchten, tempeh, seitan, tofu (zie spiekbladeren), kaas of een stukje vlees of  vis
  • 60 g geroosterde pitten, zaden of noten
  • dressing of vinaigrette naar keuze

Bereiding

Stel zelf een mooie salade samen met je ingrediënten. Begin met een basis van bladgroenten en rauwe groenten en bouw zo verder met de andere ingrediënten.

Sateetjes van courgetterolletjes

Ingrediënten (voor vier):

  • 2 medium courgettes
  • 250 g tofu
  • 4 artisjokharten (ingelegd in olijfolie of vers)
  • 1 tl  gerookt paprikapoeder
  • 1 tl zoet paprikapoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl komijnpoeder
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 tl lookpoeder
  • handje peterselie
  • 2 sjalotjes
  • 2 el paneermeel
  • 200g champignons
  • peper en zout
  • sojasaus
  • satéstokjes

Bereiding

Schil de courgettes in hun lengte met de mandoline in dunne plakken (niet de aller dunste stand. 1 à 2 mm dikte volstaat. Leg ze in een ovenschaal en bestrooi ze met een beetje zout en peper
Verkruimel de tofu met je handen. Snijd de champignons in schijfjes. Laat een pan goed heet worden. Doe er een lik olijfolie bij en bak de champignons met de tofu, de lookpoeder, het venkelzaad, het komijnpoeder, het chilipoeder en het gerookt en zoet paprikapoeder goudbruin. Blus met een scheutje sojasaus. Laat afkoelen.

Versnipper de sjalotjes en de peterselie. Meng onder de champignons en tofu.

Snijd de artisjokkenharten in stukjes en voeg toe aan het mengsel. Mix grof (= driemaal de mixer erin zetten en stoppen) en snel tot het mengsel gaat kleven maar er toch nog voldoende textuur is. Smaak af met peper en zout. Je gehakt is nu klaar.

Dep de courgettenplakken droog met keukenpapier. Leg aan het begin van elk uiteinde een duim van het gehakt en rol de reep op tot een gevuld rolletje. Druk het gehakt tijdens het rollen goed aan.

Prik drie rolletje op één sateestokje. Zorg dat je steeds eerst prikt in het uiteinde van de courgettenreep. Zo blijft de reep goed zitten. Druk het gehakt nog eens goed aan. 

Bak de sateetje in een hete pan met olijfolie. Draai de satés na twee minuten om zodat ze goudbruin kleuren langs beide zijden. Gebruik hiervoor een spatel. De rolletjes kunnen anders rond het stokje beginnen draaien. Je kan de sateetjes eventueel in een ovenschotel leggen en nog een kwartiertje afbakken in een oven van 180°C of gewoon warm houden in een oven van 140°C. 

 


Blijf op de hoogte van Keukenpraatjes

 

Foto: Leentje Speybroeck