Niets zo troostrijk en verwarmend als een dampende kom zelfgemaakte soep wanneer de dagen kouder en korter worden. Meer dan genoeg herfstgroenten die zich hiertoe lenen. Met wat extra smaakmakers maken we van zo’n kom soep een feest.

Arme soep

Vroeger werd elke warme maaltijd voorafgegaan door een bord soep. Op die manier kon men heel wat groenten en groenteresten verwerken. Tijdens de wereldoorlogen werd soep dan triest genoeg de vaste en enige maaltijd op een dag. Deze soep was helaas niet meer dan een bouillon van groenteschillen en in het beste geval wat botten. Later en ook nu nog wordt tijdens koude dagen soep geschonken aan daklozen en armen.

Ecologische soep

Maar laat ons dit trieste imago van de soep ook eens positief bekijken. In navolging van de soepschenkers ontstonden de laatste jaren soepcafés die in de keukens van buurtcentra soepen bereiden op basis van voedseloverschotten die ze in de buurtwinkels ophalen. Zij nodigen de buurtbewoners uit om voor een vrije bijdrage te komen genieten van deze ‘gewonnen’ soep. Soep is een dankbare maaltijd omdat je er zo goed als alles in kan verwerken en het heel snel en makkelijk kan bereiden.

Maaltijdsoep

De troeven van dit solidaire soepverleden kunnen we ook in de ecologische keuken prima benutten. Groenteloof en schillen, korstjes kaas, botten en graten kunnen worden verwerkt in bouillon of soep. Zo gaat niks verloren. Door een eiwitrijk product (bijv. linzen) en een koolhydraatrijk product (croutons van oud brood) toe te voegen, wordt je soep een volwaardige maaltijd. Extra fijn wanneer je na een drukke dag thuiskomt om snel zo’n maaltijdsoep op tafel te kunnen toveren. Op het einde van de week kan je er al je restjes in kwijt. Zo is elke soep weer een verrassing.


Heerlijk herfstgerecht: romige rapensoep met gebakken champignons

Wat heb je nodig voor vier personen? olijfolie - 1 ui - 3 rapen - 1l groentebouillon - 1 tl nootmuskaat - peper en zout - 200g champignons - handje peterselie

  • Versnipper de ui en stoof hem glazig. Schik de raapjes en snijd ze in blokjes. Voeg toe met de nootmuskaat en roerbak 5 minuten.
  • Blus met de groentebouillon en laat op middelhoog vuur 15 minuutjes koken. Snijd intussen de champignons in plakjes en bak ze goudbruin in een hete pan.
  • Mix de soep. Serveer elke kom met een lepel champignons en wat versnipperde peterselie

Wat krijg je vandaag nog op je herfstbord?

 
(C) Foto: Leentje Speybroeck