Appelen uit Frankrijk, peren uit Limburg, pruimen uit Nederland... het fruit dat we in een doorsnee Brusselse winkel kopen komt zowat overal vandaan. Maar wist je dat er in Brussel zelf meer dan 100 boomgaarden zijn? Een enorm waardevol bezit voor de stad en haar bewoners! Maar van deze rijkdom aan fruitbomen wordt niet altijd voluit geprofiteerd. Daar wil Velt verandering in brengen.

Waar is al dat fruit?

Om te beginnen bracht Velt de fruitboomgaarden en bijzondere fruitbomen van Brussel in kaart. Wist je bijvoorbeeld dat je veel fruitbomen terugvindt in Brusselse scholen en moestuinen? En dat de appelboom veruit de populairste Brusselse fruitboom is? Maar er zijn ook fruitbomen in parken of boomgaarden die collectief beheerd worden. Met al deze informatie krijgen Brusselaars ongetwijfeld goesting om binnenkort zelf met fruit aan de slag te gaan.

Call to action: registreer je eigen boom

Heb je zelf één of meerdere fruitbomen in je tuin staan? Dan kan je die registreren op onze website. Zo kan Velt inschatten hoeveel fruit Brussel produceert.

Je vindt op onze website ook heel wat praktische informatie terug over fruitbomen: we geven je snoeitips, instructiefilmpjes en ecologische tips om jouw fruitboom te verzorgen.

Ons toekomstbeeld: de eetbare buurt

Dit alles kadert in ‘de eetbare buurt’, voor Velt hét toekomstbeeld van de ideale maatschappij. In een eetbare buurt wordt er samen getuinierd, gekookt en verbinding gelegd met buren, met boeren en bedrijven. Burgers, ondernemers en de gemeente werken samen aan een gezonde, ecologische buurt.

Velt wil die eetbare buurt helpen opstarten en ondersteunen, praktische kennis delen en verschillende partijen verbinden. Met Verger Partagé maken we die eetbare buurt concreet in Brussel. (Meer info over de eetbare buurt volgens Velt vind je hier in het verslag van onze recente studiedag.)


Verger Partagé is een project van Velt in samenwerking met Leefmilieu Brussel enGoodFood. Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is de vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Al meer dan 40 jaar promoten we gezond leven op het ritme van de seizoenen, én dit met respect voor de natuur. Velt heeft ook een Brusselse afdeling.