Al miljoenen jaren produceren planten hun zaden. Ze zullen dus wel weten wat ze doen. Toch kan de mens het vaak niet laten om tussen te komen. Bij gangbaar zaadgoed gebeurt dat onder meer door de zaden met een pesticidelaagje te omhullen. Maar wat is nu het verschil tussen gangbare en biologische zaden?

Biologisch zaadgoed onderscheidt zich van gangbaar zaadgoed op twee belangrijke punten: namelijk de rassenkeuze en de productiewijze. In de biologische voedselproductie wordt deels met andere rassen gewerkt dan in gangbare teelten.

Andere omstandigheden

De omgeving waar een plant groeit heeft een grote invloed op de prestatie van de plant op het veld. Omdat de omstandigheden op een biologische boerderij of in een biologische moestuin vaak heel anders zijn dan in een gangbare situatie, worden er rassen ontwikkeld die specifiek geschikt zijn voor biologische landbouw. Dat zijn bijvoorbeeld rassen die beter groeien met organische bemesting, terwijl rassen in gangbare landbouw meer reageren op het gebruik van kunstmest.

Ook wordt in de biologische zaadveredeling meer gekeken naar rassen met een grotere weerstand tegen ziekten en plagen, wat soms wel te koste gaat van een beetje opbrengst. Zo worden de aardappelrassen ‘Carolus’, ‘Sarpo Mira’ en ‘Biogold’ veel op biologische tuinen en akkers geteeld. Op gangbare akkers zie je vaker een ras als ‘Bintje’, dat weliswaar hoge opbrengsten heeft, maar bijna wekelijks met fungiciden moet bespoten worden.

Het verschil in het gebruik van chemische middelen tussen de gangbare en biologische landbouw is in de zaadteelt nog groter dan in de voedselproductie

Langer op het veld

Het tweede punt, de verschillen in productiewijze, heeft te maken met het feit dat gewassen voor zaadteelt tijdens het groeiseizoen langer op het veld staan. Een kropje sla is na een tweetal weken klaar om gegeten te worden, maar als we er zaad van willen winnen, staat het nog een flinke tijd op het land om zaad te schieten en te rijpen.

Dat laatste betekent dat zaadgewassen ook gedurende langere tijd aangetast kunnen worden. Hierdoor worden in de gangbare zaadteelt over het algemeen nog meer chemische middelen gebruikt dan er in de gangbare groetenteelt worden gebruikt. Het verschil in het gebruik van chemische middelen tussen de gangbare en biologische landbouw is in de zaadteelt dus nog groter dan het is in de voedselproductie.

Foto: Sla net voor voor de bloei.

Opgelet

Ook al is de biologische landbouw de afgelopen decennia gegroeid, nog maar een klein gedeelte, zo’n vijf procent, van veredelingsprogramma’s van de zaadbedrijven wordt specifiek besteed aan biologische rassen. Veel biologische boeren streven ernaar om zoveel mogelijk biologisch zaadgoed te gebruiken. Helaas zijn er niet voldoende specifiek biologisch ontwikkelde rassen en is het deels – onder bepaalde voorwaarden – toegestaan om gangbare zaden te gebruiken, mits het zaad niet ontsmet is met chemische middelen.

Ook als moestuinier moet je opletten dat gangbaar zaad ontsmet kan zijn met een laagje chemische middelen, en dat is iets wat je als ecologisch moestuinier niet wenst te gebruiken.


Wil je zelf biologische zaden?
Doe dan mee met de Velt-samenkoop van biologische zaden

Velt is er voor tuiniers met een ecologisch hart. Daarom organiseren we een samenaankoop van biologische zaden voor al onze leden. We bieden een ruime keuze aan biozaden, -pootgoed, -plantgoed en -paddenstoelenbroed én een stevige korting voor Velt-leden.

Voordelen

  • Je bent zeker dat je 100% biologisch gecertificeerde zaden, plantgoed of pootgoed koopt.
  • Je geniet van 10% korting als Velt-lid.
  • Je kan te rade gaan bij de tuin-experten van Velt.