Hallo daar!

Vandaag gaat Colette op onderzoek in haar tuin. Ze gaat op beestjessafari! Eerst wroet ze in de aarde, daar vindt ze een regenworm: dé kampioen van het moestuinieren. Regenwormen zorgen immers voor de best mogelijke grond waarin groentjes kunnen groeien. Hun drolletjes zorgen voor planteneten en ze graven gangen dat het een lust is. Wil je dat wel eens zien?

Vang dan een aantal pieren. Dat kan in de tuin, maar lukt vaak ook in een grote plantenbak op een koer of een balkon. Je kan deze enkele dagen bijhouden in een bokaal. Je vult deze met aarde en legt er een laagje strooisel (vb. maaisel, klein gesneden groenterestjes, dode blaadjes, …) op. Regenwormen houden niet van licht. Scherm je bokaal af en de wormen komen tot tegen het glas. Zo kan je hun gangen goed zien. Afschermen kan bijvoorbeeld met donker papier of dun karton.

Slakken ziet Colette iets minder graag. Het is te zeggen, ze vindt ze wel erg mooi en leuk, maar heeft niet graag dat ze van haar slablaadjes komen smullen. Ze vangt ze daarom om een dagje te bewonderen. Daarna laat ze hen ver van haar moestuin weer vrij.

Wil je ook eens slakken met hun ruwe tong van slablaadjes zien smullen? Maak dan een bokaal met enkele slablaadjes, wat schors om te schuilen en een takje om op te kunnen kruipen. Zoek een slak en houd ze eventjes bij om te bewonderen.  

Zowel regenwormen als slakken houden van vocht en lucht. Zorg er voor dat het vochtig genoeg is in je bokaal, maar zet hem niet onder water. Je beestjes kunnen verdrinken! Voor lucht zorg je door gaatjes in het deksel te voorzien. Dat kan met een spijkertje en een hamer.  

Veel vang- en kijkplezier!

 

 

Ontdek de seizoenskalender voor kinderen!

Met de enige echte Seizoenskalender voor groenten en fruit ontdekken kinderen samen met de hippe tuinkip Colette Courgette hoe lekker en boeiend seizoensgroenten en fruit zijn. 

Met de kalender op poster-formaat en stickers leren de kinderen waarom bepaalde groenten en fruit in een seizoen wel of niet voorkomen en gegeten kunnen worden. Zo krijgen ze ook meer voeling met hun voeding en worden minder populaire groenten gewoon lekkerder!

> Bestel je exemplaar voor slechts € 3,50!