Eindelijk. We kunnen weer smullen van de lekkerste zomerkost onder een blauwe hemel. Schud het winterstof uit je picknickdekens, scharrel je kampeerservies bij elkaar en snor je favoriete zomerrecepten op. Wij geven je vijf tips om het ook buitenshuis lekker ecologisch te houden.

 1. Duurzaam tafelen kan net zo goed buiten als binnen. Een goede voorbereiding is het beste hulpje. Wie denkt dat checklists er alleen zijn voor controlefreaks, heeft het mis. Ze zorgen er net voor dat je je tijdens je uitje geen zorgen hoeft te maken omdat je de kurkentrekker bent vergeten. Maak dus niet alleen een lijstje van gerechten maar ook van al het nodige materiaal. Let wel: minder is meer. Eenvoud hoeft geen afbreuk te doen aan de eetvreugde.
   
 2. Helemaal ontspannen lukt pas als je kiest voor een menu dat is aangepast aan de omstandigheden. Trek je eropuit, kies dan voor haalbare, bewaarbare en gemakkelijk verplaatsbare gerechten zoals rauwe groenten met een dip, groentetaart of frittata, stukken fruit, blokjes kaas en stevig brood. Vermijd gerechten die gemakkelijk lekken, snel bederven of niet tegen een stootje kunnen. Hoe minder servies je nodig hebt, hoe handiger. ‘Uit het vuistje’ is de beste picknickleuze.
   
 3. Zorg dat overvloed niet resulteert in overschot. Zonde als je na je picknick met een halfvolle mand naar huis moet. Eten dat je een poosje kunt bewaren is natuurlijk de beste keuze. Wil je investeren in degelijk picknickmateriaal, ga dan voor een goed zakmes. Snijd groenten, fruit en kaas aan wanneer nodig. Zo hoef je nadien niets weg te gooien. Houd bereide gerechten zo lang mogelijk koel in een tas of box. Neem dus zeker koelelementen mee en stop je drankjes voor je vertrekt een kwartier in de diepvriezer.
   
 4. Net zoals in de ecologische ‘binnenkeuken’, geldt voor de buitenkeuken dat lokale, verse en seizoensgebonden voeding de beste keuze is. Verwerkte voeding heeft niet alleen een grotere ecologische voetafdruk, maar zorgt ook voor een berg extra verpakking. Naast het feit dat die de afvalberg in sneltempo doet toenemen, sleur je die liever niet mee naar en van je picknick. Je betaalt voor verwerkte producten een stuk meer en ze zijn doorgaans vet-, suiker- en zoutrijker dan je zelfbereide gerechten.
   
 5. We sluiten af met de mooiste tip: samen eet je nooit alleen. Deel je buitenmaaltijd met vrienden en familie. Als iedereen een gerechtje meebrengt, heb je een verrassende, diverse tafel. Gedeeld werk is trouwens half werk. Je leert op deze manier bovendien nieuwe gerechten en smaken kennen. Geen beter onderwerp om het ijs te breken dan goed eten. Liefde gaat wel degelijk door de maag.

Vraag gratis je Seizoenen: het Velt-magazine

Dit artikel verscheen in Seizoenen, het tweemaandelijks magazine van Velt. In elk nummer ontdek je meer dan 40 pagina’s over ecologisch tuinieren, koken en leven. Met heel wat praktische tips waarmee je gemakkelijk zelf aan de slag gaat.

 

 

(C) Foto: Stefan Jacobs