Samen met de provincie Noord-Brabant schenkt Velt 10.000 biologische bloembollen aan bewoners van verschillende woningcorporaties. 'Hiermee gaan we de buurt vergroenen', zegt Nicolle Prins, projectcoördinator bij Velt. 'Bovendien brengen we buurtbewoners samen om de bloembollen te planten.'

Eerste voedsel

Aan het begin van de lente komen bloembollen in bloei te staan. Het is een prachtig tafereel en tegelijk ook ontzettend belangrijk. Bloembollen zijn voor bijen namelijk vaak het eerste voedsel in het voorjaar.

Toch worden bij de teelt van gangbare bloembollen heel wat pesticiden gebruikt die nadelig zijn voor bestuivers. 'Momenteel bedraagt het areaal biologische bloembollen minder dan 0,3% in Nederland. Door de vraag te vergroten krijgen biologische telers en verdelers de kans om te investeren en te professionaliseren. Daarom zijn we in 2018 gestart met een samenaankoop van biologische bloembollen.'

Buurten vergroenen

'Vanuit deze werking is ook een samenwerking met de provincie Noord-Brabant ontstaan'. Vorig jaar werden 15 verschillende initiatieven, waaronder Algemene School Oost in Bergen op Zoom, beloond met biologische bloembollen. 'Dit jaar kiezen we ervoor om bloembollen aan te planten op 5 domeinen van woningcorporaties.' Het gaat om:

  • Woonstichting Joost in Boxtel
  • Stichting Trudo in Eindhoven
  • WSZ Bladel in Eersel
  • Charlotte Van Beuningen in Vught
  • Mooiland in Grave

'We gaan deze herfst met de buurtbewoners maar liefst 10.000 biologische bloembollen aanplanten. Op die manier komen ze met elkaar in contact en met de natuur in hun omgeving.' Volgend voorjaar kan iedereen in de buurt genieten van een prachtig kleurenpalet aan bloembollen.

Sponsors

Abonneer je op onze nieuwsbrief