Je bent hier:

Nieuws

Herfstinspiratie: ovenschotel met Zweedse balletjes

De hete zomerdagen maken plaats voor grauwere, koudere en vooral regenachtige herfstdagen en zo schuiven we de verfrissende salades aan de kant en krijgen we weer trek in échte comfortfood. Wanneer de bladeren van de bomen vallen en de avonden donkerder worden, kruipen we graag knus voor de buis en dit met een lekker verwarmend eenspansgerecht. Ied

Lees meer

Herfstinspiratie: risotto

Ik ben een grote fan van improvisatiekoken, als in ‘wat zit er in ons wekelijks groentenpakket en wat kan ik ermee?’. Vooral het feit dat je groenten voorgeschoteld krijgt die al eens uit je comfort zone gaan, spreekt me heel erg aan. Ik hoef er geen doekjes om te winden dat dit bij de kinderen niet altijd op gejuich onthaald wordt. Niks vervelender dan uren in je keuken staan om een heerlijke schotel op tafel te toveren, om dan vast te stellen dat de rest van je tafelgenoten boven hun bord zit te zuchten. Maar het experimenteren met minder evidente groenten en verschillende bereidingswijzes heeft toch al wat succesrecepten opgeleverd die ook mijn meest kritische publiek kunnen overtuigen. Zo ook deze risotto met rode biet.

Lees meer

Herfstinspiratie: op bessenjacht aan zee

Laatst was ik aan zee, op zo'n echte oer-Belgische late zomerdag, te fris om te zwemmen en zonnen, maar uitstekend om de duinen in te trekken, op zoek naar wilde lekkernijen. Duindoorn, rozenbottels en bramen in overvloed nu dus een mooie kans om allerlei lekkers te bereiden en in te maken.

 
Lees meer

Herfstinspiratie: koken met kastanjes

In de herfst krijg ik last van hamstergedrag. Alsof een oerinstinct me influistert dat ik een voorraad moet inslaan voor de winter. Zo krijg ik de onweerstaanbare drang om kastanjebolsters met mijn voeten te openen en mee naar huis te nemen. Maar wat doe je dan met die voorraad? Ziehier een, verre van volledig, lijstje met tips!

 

Lees meer

Herfstinspiratie: courgettecake met maanzaad en citroenroom

September. De gillende hitte van de voorbije maanden is eindelijk gaan liggen. De zomer gaat over in trager water en lager licht. Vroeger vond ik de herfst tristesse omdat haar koele nachten de komst van de winter voorspelden en elke dag weer iets korter was dan de voorgaande. Haar stervend blad,  haar geur van mos en melancholie, haar vervagende vertes. Ik kon ze niet verkroppen. Maar de laatste jaren laat ik steeds makkelijker samen met haar los. Ik geef me over aan haar bedaarde ademhaling en maak haar gulle oogst gelatener klaar.

Lees meer

Herfstinspiratie: vijf bewaartips voor appels

Leven op het ritme van de seizoenen, da’s een mooie leuze. Wij leven meer en meer op het ritme van de seizoenen en elk jaar word ik daar een beetje extremer in. Zo bestaat in september dit jaar elk weekend uit oogst verwerken. Het eerste weekend was het ‘bijkomen’ van de oogst die onze moestuin in de vakantie produceerde. Het tweede weekend waren er heel wat appels, vorig weekend tomaten en volgend weekend is weer een appelweekend. ‘Waarom blijf je toch bezig?’ zucht mijn wederhelft dan, want weekend is eigenlijk om te bekomen van een drukke werkweek.

Lees meer

Herfstinspiratie: dip van geroosterde knolselderij en reuzebonen

Je zou het niet meteen zeggen op basis van de temperaturen, maar deze week begint wel degelijk de herfst. Beetje bij beetje doen dus ook de herfstgroenten hun intrede. Naast pompoenen denk ik dan vooral aan knollen. Wat mij betreft komen knollen het best tot hun recht als je ze roostert. En dat deed ik dan ook met knolselderij: de hoofdrolspeler in deze dip.

Lees meer

Kook de herfst: recepten zondag

Deze week hoef je nu eens helemaal niet na te denken over je weekmenu! Want Leentje stelde voor jullie een superdeluxe herfstmenu samen. Elke dag geven wij je gratis en voor niks vier recepten: ontbijt, lunch, tussendoortje én avondeten. Vandaag is al de laatste dag van onze herfstweek. Ontbijten doen we met no knead bread, 's middag is er rodebietensoep, tussendoortjes maken we van pompoen en ook 's avonds staat er pompoen op ons menu. De herfst was nog nooit zo lekker!

Lees meer

Kook de herfst: recepten zaterdag

Deze week hoef je nu eens helemaal niet na te denken over je weekmenu! Want Leentje stelde voor jullie een superdeluxe herfstmenu samen. Elke dag geven wij je gratis en voor niks vier recepten: ontbijt, lunch, tussendoortje én avondeten. Opstaan doen we vandaag met een rode smoothie, vanmiddag dippen we onze crackers in artisjokken en vanavond is knolselder het hoofdingrediënt van een hartige taart. En tussendoor is er notencake. De herfst was nog nooit zo lekker!

 

Lees meer

Kook de herfst: recepten vrijdag

Deze week hoef je nu eens helemaal niet na te denken over je weekmenu! Want Leentje stelde voor jullie een superdeluxe herfstmenu samen. Elke dag geven wij je gratis en voor niks vier recepten: ontbijt, lunch, tussendoortje én avondeten. Vandaag komen we al in weekendstemming met zoet beleg en een zoet tussendoortje. Voor de lunch serveren we rijstballetjes. En zet voor vanavond al maar een lekker biertje klaar, want er staat stoverij op het menu. De herfst was nog nooit zo lekker!

 

Lees meer

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen