Je bent hier:

Nieuws

'Het is belangrijk dat meer tuiniers zaden winnen'

'Sinds twee generaties is de kennis om zelf zaden te winnen zo goed als verloren gegaan', zegt Hugo D’Hooghe, voorzitter van de Velt-zadenwerkgroep en gepassioneerd zaadwinner. ‘Het is belangrijk dat steeds meer tuiniers zaden gaan winnen. Ik hoop daarom dat dankzij onze zadenbeurs Reclaim the Seeds en het Velt-boek Zelf zaden telen de bal aan het rollen zal gaan.’

Lees meer

Krijg steun voor je ecologisch buurtproject

Woon je in een landelijke gemeente en heb je zin om met je buren iets te organiseren? Misschien lonkt er al jaren een stukje braakliggende grond om een invulling als samentuin, buurtboomgaard of voedselbos. Of wilde je altijd al eens samen in de kookpotten duiken? Dan is deze projectoproep iets voor jou.

Lees meer

Kwalijke schaduwzijde van fleeces

Een fleece in je kleerkast? Dan ben je wellicht een sportief persoon, tuinier of koukleum. Het synthetische vachtje isoleert immers goed en draagt heel soepel. In de jaren '90 werd fleece gepromoot als milieuvriendelijk, want het is gemaakt van gerecycleerde PET-flessen. Maar deze recyclage heeft een kwalijke schaduwzijde, blijkt nu.

Lees meer

Dagelijks douchen: nodig of niet?

Sinds de komst van het waterleidingnetwerk, zo’n 120 jaar geleden, hebben veel mensen toegang tot een douche. Die zorgt voor hygiëne en comfort. Een douche helpt om je fris te voelen, geurtjes te verwijderen en zweet weg te spoelen. Dat kost je per douchebeurt 40 tot 55 l water, een ligbad kan tot 150 l water bevatten.

Lees meer

Fruit voor iedereen: Gentenaren plukken in eigen buurt

Een treurmoerbei aan de Watersportbaan in Gent. Of de appelbomen op het rondpunt in de Goedendagstraat. Welke Gentenaar wist ze vroeger te vinden? En vooral: welke Gentenaar genoot van de vruchten? In de stad staan heel wat fruitbomen en bessenstruiken op publiek domein, maar tot voor kort wisten maar weinigen dat je er gratis fruit mag plukken voor eigen gebruik. En dus rotten elk jaar tonnen lekker en gezond fruit weg. Niet naar de zin van Velt en het Gentse Pluk, die de handen ineensloegen en naar de Voedselraad van Gent stapten.

Lees meer

Wat doe je tegen mollen in de tuin?

Oei, hou je van je gazon en komt daar ineens een mol langs, dan kan de paniek toeslaan. De vele molshopen die de mol in korte tijd kan maken zien er lelijk uit. Niet alleen het gazon is de dupe, ook je bestrating kan verzakken. En ze komen steeds weer terug. Hoewel ze geen plantenwortels eten, kunnen ze met hun gegraaf wel de grond omwoelen zodat bollen of jonge plantjes bijvoorbeeld bloot komen te liggen.

Lees meer

Wat met fruitafval op een appartement?

Wat doe je als je op een appartement woont, heel veel fruitafval hebt en geen compostbak mag zetten? 'De vuilniskar haalt bij mij geen fruit- en groenteafval op. En het gebeurde al twee keer dat mijn bruine afvalzak (restafval) bleef staan, omdat hij te zwaar woog door het fruitafval', vertelt een Velt-lid. Collega en specialist Lieven David geeft raad:

Lees meer

Blije babybillen

Billendoekjes, vochtige doekjes of snoetenpoetsers: ze zijn minder onschuldig dan je denkt. Vaak bevatten ze allergenen en parabenen. Volwassenen worden voor deze stoffen beschermd door hun huid, maar de huid van baby's is de eerste weken pH-neutraal. Dat maakt dat baby's deze stoffen veel makkelijker opnemen.

Lees meer

5 culinaire koffietips

Koffie zorgt niet alleen voor het ultieme bakje troost, het leent zich ook tot allerlei culinaire creaties. Met deze tips kom je beslist verrassend uit de hoek.

Lees meer

Hoe plant je een fruitboom?

Planten doe je maar een keer, dus maak er je werk van. Plant op het juiste moment, zorg dat je boom voldoende ruimte heeft en zie toe op een goede nazorg.

Lees meer

Sponsors

Nu te koop

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen