Je bent hier:

Lokale producten herkennen

Lokale producten herkennen

Op een etiket kun je niet aflezen uit welke gemeente een product afkomstig is, maar van een aantal producten kun je wel weten uit welk land ze komen. Streekproducten komen uit een afgebakende regio die kleiner is dan het land waartoe de streek behoort. Je kunt een aantal streekproducten trouwens herkennen aan een label.

Kies voor zo weinig mogelijk voedselkilometers. Koop (onbewerkte) producten van het seizoen en van de producent. Dat geeft de meeste garantie op een lokaal product.


Wat is het land van herkomst?

Groenten en fruit moeten op het etiket een aanduiding krijgen van het land van herkomst. Dat geldt voor groenten en fruit, maar ook voor een aantal andere producten (zoals olijfolie, honing, rundvlees en kalfsvlees). Heel wat producten hoeven momenteel geen vermelding van het land van herkomst op het etiket: alle ingemaakte producten, verwerkte producten, zuivel, varkensvlees, kippenvlees,…

Zuivel is een geval apart. Hoewel het land van oorsprong niet vermeld moet worden, labelen sommige zuivelproducenten, verwerkers of supermarkten spontaan hun boter en kaas. Dat heeft alles te maken met de gerenommeerde kwaliteit van deze producten. Boter uit de Ardennen heeft een bijzondere smaak en dus vermeldt men die herkomst graag.  Kazen worden eveneens vaak gelinkt aan een streek.


Streekproducten

Niet om het even welk product mag een streekproduct worden genoemd. Europa heeft de regels volgens verschillende categorieën vastgelegd. Ook in België vind je een aantal erkende streekproducten. Het label dat de meeste garantie geeft dat een product zowel wat betreft de productie als de verwerking van de streek zijn, zijn Producten met een Beschermde Oorsprongsbenaming (B.O.B.).

Vlaams-Brabantse tafeldruiven hebben een B.O.B. omdat ze in Vlaams-Brabant worden geteeld. Dat geeft hen een specifieke smaak door de bodemsamenstelling. Daarom mag de geografische aanduiding in de benaming worden opgenomen.

Voor producten met een Beschermde Geografische Aanduiding (B.G.A.) hoeven niet alle ingrediënten van de streek te zijn. De amandelessence in de Geraardsbergse mattentaart moet niet uit de streek komen. De verwerking ervan dient wel streekgebonden te zijn. Een overzicht van alle erkende producten per categorie vind je op www.streekproduct.be.

.

Lekker ecologisch!

Bestel Lekker ecologisch


Stel je vraag aan Velt

Facebookgroep van Velt

Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid