Met onze lentekeuken maken we van de start van de lente een echt feest. We gaan aan de slag met overheerlijke seizoensgroenten en blazen vergeten groenten en fruit nieuw leven in. Organiseer jij ook een lentekeuken voor je buren, vrienden en familie?

Kiezen voor seizoensgroenten is kiezen voor lekkere, gevarieerde en gezonde voeding. Én voor voeding die zacht is voor dier, mens en milieu:

  • Lokale, biologische en seizoensgebonden voeding heeft een veel kleinere ecologische voetafdruk.
  • Seizoensgroenten zijn vriendelijker voor onze portemonnee omdat ze een minimum aan extra energie vragen.
  • En door zelf ons potje te koken, krimpt onze voetafdruk nog een beetje meer. Want bewerkte voeding vraagt heel wat energie.

Foto: Swa De Heel

Organiseer je eigen lentekeuken

Bereid een feestmaaltijd met seizoensgroenten tijdens de eerste week van de lente (van 20 t.e.m. 26 maart). Voor je gezin, familie of buren: zolang het maar naar de lente smaakt.

Hoe doe je mee?

  1. Registreer je lentekeuken voor je gezin, familie, buren,... op onze Facebookpagina.
  2. Ontdek alle seizoensgroenten met onze groente- en fruitkalender. We hebben ook een heel leuke kinderversie van deze kalender. Heel wat inspiratie kun je eveneens halen uit ons tijdschrift Seizoenen of ons kookboek Lekker ecologisch!
  3. Plaats gerust foto's, recepten of een verslag van je lentekeuken in onze Facebookgroep of op je persoonlijke Facebookpagina. Tip: voeg aan je bericht #lentekeuken toe, zo zien wij het ook. Organiseer je een speciale activiteit? Laat het weten via [email protected].

Over de seizoenskeukens: we roepen bij de start van elk seizoen iedereen op om de oogst van het seizoen te vieren. Al wie met seizoensgroenten (samen) kookt en/of eet met het gezin, de familie, buurt, school,... kan deelnemen. Het is belangrijk om met seizoensgroenten aan de slag te gaan, of met voedseloverschotten van de lokale bioboer of -winkel. Zo bouwen we samen aan een duurzame samenleving.


(C) Foto's: Swa De Heel, Aikon Producties en Leentje Speybroeck