Je bent hier:

Een duolegaat, iets voor jou?

Een duolegaat, iets voor jou?

Alles wat leeft, is sterfelijk. Leven en dood wisselen elkaar af in een nooit aflatende kringloop. We hebben vaak schroom om te praten over het einde dat elk van ons tegemoet gaat. Toch hoeft dat niet het einde te zijn van wat je verwezenlijkt. Met een duolegaat kan je meerdere partijen tegelijk een duwtje in de rug geven, waarbij ieder wint en er nieuwe mooie dingen kunnen groeien.

Wanneer je via je testament geld nalaat aan een familielid of kennis, dan moet deze persoon zogenaamde successierechten betalen. Afhankelijk van de verwantschap tussen wie schenkt en wie ontvangt, en afhankelijk van de laatste fiscale woonplaats van de schenker, draagt de ontvanger een behoorlijk deel van het geschonken bedrag af aan de staat.

Schenken via duolegaat

Niet zo met een duolegaat. Een duolegaat laat toe om via een testament aan persoon X een som geld na te laten, zonder dat hij of zij successierechten moet betalen. Dat kan op voorwaarde dat je ook een bedrag schenkt aan een erkende organisatie (zoals Velt) en dat deze organisatie alle successierechten betaalt. Omdat een organisatie minder successierechten betaalt dan een individu, kan dit een voordelige keuze zijn waarbij zowel persoon X als de organisatie winnen.

Een voorbeeld: Je woont in Vlaanderen, hebt geen kinderen en denkt eraan om 25.000 euro te schenken aan je neef. 

  • Zonder duolegaat moet je neef 45% successierechten betalen. Hij ontvangt dus 25.000 – 11.250 euro = 13.750 euro.
  • Met duolegaat kan je ervoor kiezen om je neef 15.000 euro na te laten en 10.000 euro aan een organisatie als Velt. Velt betaalt de successierechten voor beide bedragen: 45% op de 15.000 euro voor je neef (=6750 euro) en 8,5% op de 10.000 euro voor Velt (=850 euro).

Je neef ontvangt de volle 15.000 euro want hij betaalt geen successierechten. Velt ontvangt 10.000 – 6750 – 850 euro = 2400 euro.

Vooraf grondig laten doorrekenen

Bovenstaand voorbeeld is een eenvoudig voorbeeld. Misschien heb je kinderen en krijgen zij ook een deel. Of misschien woon je niet in Vlaanderen. Het is slim om een notaris te vragen specifiek voor jouw situatie de berekening te maken. Zo komt niemand voor verrassingen te staan en ben je zeker dat je nalatenschap loont. De notaris kan je testament tegen vergoeding opmaken. Schrijf je je testament liever zelf, dan kan je notaris je vertellen hoe je een rechtsgeldig testament opstelt en hij kan je zelfgeschreven testament in bewaring houden zodat het zeker niet verloren gaat.

Velt doet je geld groeien

Het stemt ons dankbaar dat mensen ons in groot vertrouwen een som geld schenken. Samen met onze vrijwilligers in heel Vlaanderen, maken we het beste van wat je ons nalaat. We blijven inzetten op meer ecologische tuinen, op meer initiatieven die mensen verbinden en op meer kennis bij ieder die ecologisch door het leven wil gaan. Zo groeit beetje bij beetje de maatschappij waar we samen van dromen.

Wil je graag met iemand van Velt over je intentie praten, neem dan contact op met directeur Jan Vannoppen via [email protected] of +32 (0)3 287 80 62. Dank!

(C) Foto: Nele Olaerts

Nu te koop

Sponsors

Tuindagen Beervelde 2019
Landwijzer inspiratiecursus Agro-ecologie
Ecoflora

Ledenvoordelen

Word lid

Ontvang Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat recepten en praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen