spitskool

Spitskool

Kenmerken

Spitskool is net zoals savooikool, witte- en rodekool een sluitkool. Ze behoren allemaal tot de familie van de kruisbloemen en het zijn koolgewassen. Het grote verschil met de andere kolen is dat spitskool geen wintergroente is.

Spitskool is een kleine soort wittekool met een spitse vorm. Het is een verse zomergroente die minder eisen stelt dan de grote wittekool. De teeltduur is korter en de kool weegt veel minder: ongeveer 0,5 kilogram. De teelt is ook op lichte grond zeer goed mogelijk.

Beschikbaarheid

Spitskool is beschikbaar van mei tot en met oktober

Hoe bewaren?

In tegenstelling tot wittekool komt spitskool niet in aanmerking om te bewaren tijdens de wintermaanden. Spitskool kun je een paar dagen op een koele (12 tot 15° Celsius) plek bewaren en in de koelkast tot een week.

Gesneden spitskool kun je afgedekt een paar dagen in de koelkast bewaren. Als je deze kool blancheert, kun je hem invriezen. Op deze manier kun je hem twaalf maanden bewaren.

Deze groente is rijk aan

Spitskool is rijk aan kalium, calcium, foliumzuur en vitamine C. Daarnaast bevat deze kool ook een hoeveelheid nitraat. Let daarom op wanneer je deze groente bewaart en opnieuw opwarmt.

In de keuken

Bij aankoop moet de spitskool frisgroen zijn en stevig aanvoelen. Spitskool is zeer geschikt voor rauwkostsalades. Je kunt er ook prima zuurkool van maken. Andere bereidingswijzen zijn roerbakken, stoven of koken (maximum tien minuten).

Was de spitskool met ruim water, snijd hem in de lengte door, verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de stronk eruit. Snijd hem dan in reepjes en bereid hem verder. Spitskool is sappiger, (lekkerder) en lichter verteerbaar dan wittekool. De kool is zeer geschikt voor rauwkostsalades.

Image
Seizoensgroenten
Genieten van elk seizoen

De seizoenskalender van Velt bestaat ook als handige download. Ideaal om in je keuken op te hangen of in de boodschappenmand mee te nemen.

Image
koken

Ecologisch kokerellen doe je samen met Velt

Bij Velt blijft geen enkele ecokok op zijn/haar honger zitten. Als lid van Velt:

Ontdek meer over het lidmaatschap

Abonneer je op onze nieuwsbrief