Je bent hier:

Een mooie ren voor je kippen

Een mooie ren voor je kippen

Wanneer je kippen houdt, zorg je voor een kippenren. Vrije uitloop in een ren is nodig, want kippen houden van actie. Ze scharrelen graag en je zal ze overdag meestal buiten zien. Maar waarmee dien je allemaal rekening te houden?

Hoe groot maak je je kippenren?

De ruimte in je tuin bepaalt sterk wat je kunt doen met kippen. Een buitenruimte van 5 m2 per kip is wel een minimum. Wanneer je de kippen een steeds groenblijvende en diervriendelijke kippenren wil geven, voorzie je in een oppervlakte van 10 tot 25 m2 per dier. Dat lijkt veel, maar je mag de impact van het gescharrel in de winterperiode niet onderschatten. De grootte hangt ook af van factoren als de bodem, de aanplantingen en het kippenras.

Voorbeelden van kippenhokken vind je terug bij Hortum. Tijdelijk 3% korting, bij vermelding van de kortingscode velt.3%


Welke omheining krijgt je kippenren?

De hoogte van de omheining hangt sterk af van de kippensoort en omgevingsfactoren. Heb je rustige en niet opvliegende kippen, dan volstaat een eenvoudige afrastering met een minimale hoogte van 1,10 m tot 1,50 m. Bij kippen die gemakkelijk opvliegen (zoals krielen) zorg je beter voor een afsluiting van 1,80 m tot 2 m hoog. Let ook op voor vossen in de buurt.

Voor het houden van volwassen kippen volstaat zogenaamde ‘schapendraad’ van 1,30 m hoog met een vrij ruime maaswijdte om de kippen in toom te houden. Deze draad start beneden met een fijne maasopening van 5 cm hoogte die naar boven toe geleidelijk tot een opening van 15 cm. De breedte van de maasopening blijft gelijk.

Kippengaas met een maasbreedte van 2 tot 2,5 cm blijkt dan weer de ideale afrastering om onderaan (30 cm hoog) aan de omheining te bevestigen wanneer je kuikentjes wil of wanneer je kleine krielen zoals de Antwerpse baardkriel houdt. Kippengaas heeft de structuur van een honingraat, de gaas met openingen van maximum 2,5 cm houdt kleine kuikentjes binnen.


Welke planten plaats je in je kippenren?

Meestal vertrek je van een bestaand stuk gazon, grasland of weide. Aan deze begroeiing hoef je bij de aanschaf van je eerste kippen niets te wijzigen. Als je van een akker of braakliggend stuk grond vertrekt, zaai je die in met een mengsel van verschillende grassen (bv. raaigras of kropaar). In winkels vind je deze mengsels als weidelandgras of voedergras.

Je kippenren hoeft geen verstopt hoekje te zijn. Je kunt de ren aan de buitenkant ‘aankleden’ en daarbij is rechtlijnigheid allerminst verplicht. Zet de gekozen planten in losse, vloeiende groepen voor de omheining. Je kunt verschillende planten kiezen: hoge en lage doorlevende planten (kruidachtigen) en struiken die ongeveer de hoogte hebben van de omheining. Vooral frambozen, bramen en druiven komen in aanmerking.

Voor je kippen heeft groen meer dan één voordeel. Bomen en vooral struiken bieden schaduw en een heerlijk luierplekje op warme zomerdagen. Ook bij zachte regen kunnen de kippen onder de struiken schuilen. Hebben de struiken eetbare bessen dan is dat mooi meegenomen. Kruidachtige planten kunnen een welkome aanvulling betekenen op het gangbare menu. De kippen kunnen zo bovendien zelf hun kostje bijeen scharrelen.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van planten die in aanmerking komen voor de kippenren. Kijk de grootte van bomen en struiken na, zodat de omvang in verhouding blijft tot de beschikbare oppervlakte en de bodemsoort. De meeste planten dragen bessen of vruchten die eetbaar zijn voor de kippen; uitzonderingen zijn met een* aangeduid.  • Te mijden kruidachtigen: bolderik, vingerhoedskruid, grote klaproos, bleke klaproos, slaapbol, stinkende gouwe, kruipende boterbloem, zwarte nachtschade en vlas
  • Te mijden struiken: taxus, laurierkers of paplaurier, gele regen of blauwe regen

Ook de snelgroeiende bruidssluier plant je best niet aan in of langs de ren. Het blad is giftig voor kippen. Ze eten het niet op, maar als het blad in de drinkbak valt en de kippen het water drinken, leggen ze minder of geen eieren meer.


Vermijd een modderpoel

Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.

Bij modderpoelen moet je zo spoedig mogelijk ingrijpen. Verhakseld hout strooien kan een goede en soms blijvende oplossing zijn. Een vochtminnende boom, zoals een wilg of els, in de buurt planten, kan een deel van de oplossing zijn. Deze zal in het groeiseizoen het overvloedige water helpen verdampen en via zijn wortelgestel voor natuurlijke drainage zorgen.


Kippen in de tuin

Wil je kippen houden op een ecologische en dus diervriendelijke manier, maar weet je niet precies hoe je dat moet aanpakken? Kippen in de tuin biedt een antwoord op al je vragen over kippen.

Van de keuze van het ras, over de huisvesting, het gedrag, kippenvoeding en de voortplanting, tot bij een lekker eitje: Kippen in de tuin geeft je uitvoerig, maar helder alle informatie die je nodig hebt om te genieten van een toom vol gezonde kippen.

Kippen in de tuin is verkrijgbaar voor slechts € 19,50.

Bestel Kippen in de tuin

(C) Foto's: Velt

.

Bestel Kippen in de tuin


Stel je vraag aan Velt

Facebookgroep van Velt

Workshop rond kippen
 

(C) Foto's uit het boek 'Kippen in de tuin'

Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid