Je bent hier:

Ecozoet junior (12 - 18 jaar)

Ecozoet junior (12 - 18 jaar)

Genieten van gezond zoet met fruit, groenten, kruiden, noten en granen. Moeilijk? Nee hoor, niet voor wie deze workshop volgt. Je ontdekt hoe lekker ecozoet is en waarom het zoveel beter is voor je ecologische voetafdruk.

Frisdrank, koek en snoep zijn dagelijkse kost voor veel jongeren. Dit suikergebruik komt de gezondheid uiteraard niet ten goede. Bovendien is deze zoete trek geen duurzame keuze. De suikerproductie heeft immers een serieuze ecologische voetafdruk.

Met een beetje kennis en creativiteit kunnen je dit suikergebruik nochtans gemakkelijk terugschroeven. Fruit, groenten, kruiden, noten en granen zijn van nature zoet en een prima basis voor tal van heerlijke gezonde zoete gerechten. Ook een aantal zoetmiddelen zijn een goed alternatief voor geraffineerde suiker.

De workshop bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. In het eerste deel leren jongeren het suikergehalte van hun lievelingssnacks te bepalen, ontdekken ze wat suiker eigenlijk is, waarom we het gebruiken en waarom het zo belastend is voor gezondheid en milieu. Daarna maken ze kennis met een aantal lekkere ecologische zoetmiddelen. In het tweede deel maken ze samen met de lesgever coole smoothies, hippe koekjes en toffe taarten op basis van deze zoetmiddelen.

Maak met de lesgever duidelijke afspraken over de nodige infrastructuur en de prijs van de ingrediënten. Door bij je boeking de algemene voorwaarden te aanvaarden, verklaar jij je als organisator verantwoordelijk voor de nodige infrastructuur en materialen. Uitzonderingen zijn zeker mogelijk, maar moeten op voorhand goed afgesproken worden.


Praktische informatie

  • Duur: 2,5 uur
  • Maximum 15 deelnemers
  • Infrastructuur

een beamer en projectiescherm of witte muur en voldoende stoelen
gootsteen met warm en koud water om groenten te wassen
afwasproduct, afwasborstel of spons en keukenhanddoeken
borden, soepkommen en bestek om de maaltijd te serveren
min 8 kookplaten (= 2 standaard kookvuren)
een goede elektrische oven (liefst hete lucht) met bakplaat en roosters
voldoende werkblad (of tafels) in de buurt van de keuken
voldoende kookpotten (kleine en grote)
bak- en braadpannen, ovenschotels
serveerschalen, kommen
houten lepels, kloppers
mixer, keukenrobot, weegschaal
voor iedere deelnemer een keukenhanddoek, snijmes en snijplank (je kan vragen dat ze dit zelf meebrengen)

  • Prijs:
    • Voor Velt-groepen: € 100
    • Voor andere groepen, vzw's, vormingsinstellingen en scholen: € 150
    • Voor openbare besturen: € 200 (België) of € 300 (Nederland)
    • Voor commerciële instellingen of bedrijven: prijs op basis van offerte
    • + onkosten lesgever: vervoersonkosten (€0,30/km) en diverse onkosten (kopieermateriaal, ingrediënten,...) overeen te komen met de lesgever.

Wil je deze workshop organiseren?

  • Doe je aanvraag ten laatste 8 weken voor de gewenste datum. Indien dit gepubliceerd dient te worden, vragen we je deze aanvraag 8 weken voor publicatie door te geven.
  • Velt-afdelingen vullen de geplande activiteit in op Velt Beweegt.


Interessant lesmateriaal bij deze workshop


Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen