Je bent hier:

Een ecologische siertuin

Een ecologische siertuin

In een tuin kun je je ontspannen, spelen, eten of vrienden ontvangen. Afhankelijk van je wensen richt je je tuin in met een terras, bloemen, bomen en/of een vijver. Naar eigen smaak kies je voor strakke lijnen of juist organische vormen.

Dat is ook zo in een ecologische tuin, maar je houdt wel rekening met het milieu en de biodiversiteit. Door genoeg ruimte te laten voor groen en planten te kiezen die ook voor dieren interessant zijn, creëer je een tuin voor jezelf én de natuur.


Werk je ook mee met de natuur?

In een ecologische siertuin werken we mee met de natuur, zonder pesticiden of kunstmest te gebruiken. Kunstmest heeft wel een snelle werking, maar is ook snel weer uitgewerkt. De overschotten verdwijnen in de diepere bodemlagen waar ze het grondwater vervuilen. Voor je plant zelf blijft er zo heel snel niets meer over, waardoor je opnieuw moet bemesten.


Welke plant past in jouw tuin?

Planten hebben licht, water en voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Wanneer je je bij de plantenkeuze in je tuin alleen laat leiden door wat je mooi vindt, bestaat de kans dat die planten het in je tuin niet goed doen. Hoe kun je dit vermijden?

In een ecologische siertuin nemen we de tuin zoals die is als uitgangspunt. Heb je een klei- of zandbodem? Heb je veel zon of vooral schaduw? Is de tuin erg nat tijdens de winter? Al die factoren breng je in kaart en vormen de basis voor je plantenkeuze.

Voor elke situatie zijn er planten die goed aangepast zijn aan de omstandigheden en die er zonder problemen zullen groeien. Het resultaat is een gezonde beplanting die natuurlijk overkomt en weinig zorgen vraagt. De plantenzoeker van Velt laat je goede keuzes maken.


Een ecologische siertuin: hoe begin je?

Wil je zelf aan de slag? We hebben een aantal interessante boeken die je helpen bij het plannen en vormgeven van je ecologische siertuin.

Stappen naar een ecologische tuinOnkruidboek
(C) Foto: Aikon Producties
.


(C) Foto's: Aikon Producties

Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid