Je bent hier:

5 tips voor beginnende moestuiniers

5 tips voor beginnende moestuiniers

Wil jij ook graag een moestuin beginnen, maar weet je niet hoe of waarmee je moet starten? Wij geven je vijf moestuintips die je op weg helpen.

1. Begin met eenvoudige groenten

Het is altijd prettiger om met gemakkelijke groenten te beginnen. Als je direct heel ambitieus het hele groenteassortiment wil telen, raak je al gauw ontmoedigd. Wie weet krijg je dan grote teleurstellingen te verwerken.

Je mag een oogst verwachten van snijsla, radijsjes in de lente, tuinkers, rode biet, warmoes, snijselder, bonen, wat vroege aardappelen, pastinaak, plantui, courgette en pompoen.


2. Kies een zonnige plek

Een goede belichting van je groentetuin is belangrijk. Kies daarom een zonnig plekje in je tuin: liefst op het zuiden, eventueel op het zuidwesten. Slechts weinig groenten doen het goed op een beschaduwde plek: rabarber staat liever niet in de zon.

Er zijn wel een paar groenten die wat schaduw verdragen, zoals aardbeien, andijvie en rode biet en enkele tuinkruiden zoals kervel, pepermunt en tuinkers.


3. Gebruik vaste perceeltjes

Deel je groentetuin op in percelen en maak ze even groot. Dat is belangrijk omdat je je groenten elk jaar een perceel opschuift. Maak je perceel 1,10 meter breed, met telkens een pad van 30 centimeter ertussen. Zo kun je overal makkelijk aan.

Gebruik vaste perceeltjes


4. Gebruik compost

Je bemest je moestuin om de bodemstructuur te verbeteren en om voedingsstoffen toe te voegen. Als bemesting kies je altijd voor compost. Het sluit de kringloop van je moestuin want je gebruikt je tuin- en keukenafval opnieuw. Bovendien heeft compost alle goede eigenschappen van organische meststoffen.

 
Benieuwd hoe je het best composteert? Klik dan hier.


5. Tuinier ecologisch

In de gangbare groenteteelt wordt de omgeving aangepast aan de plant. Dat gebeurt met behulp van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Verwarming wordt ingezet om te telen buiten het natuurlijke seizoen.

In de ecologische tuin gaat het er omgekeerd aan toe. Je boekt succes door mee te werken met de natuur en kiest voor planten die geschikt zijn voor de bodem en het klimaat in je tuin. Je teelt je groenten in het goede seizoen. Zo voorkom je heel wat ellende, want planten die aangepast zijn aan hun milieu worden minder gauw ziek.


Meer weten over moestuinieren?

Ecologisch tuinieren voor beginnersDat ecologisch tuinieren niet moeilijk is, bewijst Ecologisch tuinieren voor beginners. In dit Velt-boekje maak je snel kennis met de basis van het ecologisch tuinieren. Hoe verzorg je de bodem? Waarom kies je voor vruchtwisseling? En hoe bescherm je je groenten tegen plagen en belagers? Je krijgt ook een overzicht van de tuinactiviteiten, van maand tot maand.

Dit boekje richt zich tot beginners en gaat uit van een kleine tuin en gemakkelijke teelten. Maar ook voor wie het wat groter of moeilijker ziet, is dit een goede basis voor succes.

Ecologisch tuinieren voor beginners is verkrijgbaar in de Velt-winkel voor slechts 7 euro (voor Velt-leden) en 10 euro (voor niet-Velt-leden).

Bestel Ecologisch tuinieren voor beginners

.
5 tips voor beginnende moestuiniers
(C) Foto's: Stefan Jacobs en Swa De Heel

Sponsors

https://www.newb.coop

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid