Je bent hier:

Een ecologische siertuin beheren

Een ecologische siertuin beheren

Een ecologische siertuin onderhouden kan met beperkte arbeid, als je dat zo wil. Je beheert je tuin in plaats van hem te beheersen. Je begeleidt de groenvormen en voorkomt dat deze verder evolueren. Er zijn twee grote verschillen tussen de successiestadia in de natuur en de groenvormen in de tuin: de soortenkeuze en het beheer.

1. Soortenkeuze

In plaats van alle natuurlijk opkomende planten toe te laten, kies je zelf welke planten je wilt gebruiken in de groenvorm. De plant moet weliswaar geschikt zijn voor die groenvorm, maar je kiest wat tegemoet komt aan je wensen. Je zult allicht geen paardenbloemen planten in de zonneborder, maar misschien wel wilde marjolein of margriet.

2. Beheer

Je laat de successie binnen de gekozen groenvorm niet zomaar zijn gang gaan en evolueren tot bos, maar je grijpt in. Je maait het gazon om ervoor te zorgen dat het een gazon blijft. Als je niet maait, dan wordt het gazon een ruigte en vervolgens een bos. Dat ingrijpen in de natuurlijke evolutie is het beheer van de tuin. Zo moet je in de moestuin de bodem verstoren zodat je groenten kunnen kiemen.


Foto's van een ecologische siertuin

Een ecologische tuin (Foto: Greet Tijskens)

Een ecologische tuin (Foto: Greet Tijskens)

Een ecologische tuin (Foto: Lieven David)


Groenvormen in de tuin

Als we de successiestadia van de natuur vertalen naar de tuin, dan spreken we over groenvormen. Groenvormen delen de ruimte in, geven een tuin vorm en maken hem aantrekkelijk. In de tuin zijn er veel meer groenvormen mogelijk dan er successiestadia zijn in de natuur. De vier successiestadia vormen louter een inspiratiebron.

Ecologische siertuin
  • De bloemenakker is een groenvorm die geïnspireerd is op het pioniersstadium. De bloemenakker is samengesteld uit eenjarigen die op verstoorde grond groeien.
  • Ook de moestuin is een groenvorm die geïnspireerd is op het pioniersstadium. In de moestuin kweek je groenten op verstoorde grond. Deze groenten zijn eenjarigen of meerjarigen die je teelt alsof het eenjarigen zijn. De moestuin is een eenjarig gebeuren en is dus een vorm van pioniersstadium.
  • Een gazon en een bloemenweide zijn twee groenvormen met gras en bloeiende planten uit de graslandvegetatie. Een gazon bestaat vooral uit gras, een bloemenweide uit gras en bloeiende planten.
  • De lage zonneborder is een groenvorm met bloeiende planten uit grasland. Het is een grasland zonder gras. Deze zonneborder heeft zijn hoogtepunt in bloei in mei.
  • De hoge zonneborder is een groenvorm met planten uit ruigte. Deze border heeft zijn hoogtepunt van bloei in augustus.
  • Aanplantingen met bomen en struiken zijn geïnspireerd op struweel- en bosvegetatie. Met deze planten worden allerlei groenvormen in de tuin opgebouwd: bosjes, struikengordels, houtkanten, heggen en hagen, maar ook dreven en rijen knotbomen.
  • Een schaduwborder aan de voet van struiken of van een muur bestaat uit kruidachtige planten uit het bos of de bosrand. Ook in de schaduw van enkele bomen of één grote boom kunnen er schaduwplanten groeien. In een stadstuin met hoge muren en veel schaduw kan je ook zo’n schaduwtuin aanleggen. De schaduw is hier afkomstig van muren in plaats van bomen, maar voor zo’n vegetatie is dit een open plek in het bos, ook al staan er geen bomen in dit bos.

Hoe begin je aan een ecologische siertuin?

Heb je geen groene vingers of weet je niet meteen hoe te beginnen? Er zijn professionals die je kunnen helpen bij het ontwerpen en aanleggen van een ecologische tuin.

Wil je zelf aan de slag? Dan heeft Velt een aantal boeiende publicaties die je helpen bij het stap voor stap plannen en vormgeven van je ecologische sier- of moestuin.

Stappen naar een ecologische tuinEcologisch tuinieren voor beginners

 

 

 

 

   

.

Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid