Je bent hier:

Wat bij warm weer?

Wat bij warm weer?

Bij warm weer is het niet alleen puffen geblazen voor ons, ook voor je kippen. Maar hoe zorg je ervoor dat deze beestjes zich kiplekker voelen bij extreme temperaturen?

Zorg voor voldoende en vers water

Een belangrijk onderdeel van de voeding van kippen is vers water. In normale omstandigheden hebben ze tweemaal zoveel water nodig als voer; dat is ongeveer een kwart liter (250 ml) per kip per dag. Hennen die veel leggen, hebben meer water nodig.

Bij hoge temperaturen kan de behoefte aan water verdubbelen, waardoor je op warme dagen snel aan 400 à 500 m per kip per dag zit. Zet de drinkbak ook buiten, in de schaduw.

Zorg voor voldoende beschutting

Heb je bomen en struiken staan in je kippenren? Voor kippen heeft dit groen meer dan één voordeel. Het biedt namelijk schaduw en zo een heerlijk rustplekje op warme zomerdagen. Ook hokken op poten (van 60 tot 80 centimeter hoogte) zorgen in de zomer voor een extra schaduwplaats die je kippen op prijs stellen.

Sluit je kippen 's nachts niet op in het hok

Met temperaturen van meer dan 30 graden wordt het binnenin het kippenhok bijzonder warm en kan het even duren vooraleer het voldoende is afgekoeld. Laat daarom het luikje open staan en geef je kippen zo de kans om ’s nachts buiten te rusten. En wat met vossen in de buurt? Met een vosveilige ren (zie hieronder) hoef je je geen zorgen te maken.

.

Bestel Kippen in de tuin


Stel je vraag aan Velt

Facebookgroep van Velt

Workshop rond kippen

(C) Illustratie en foto uit het boek 'Kippen in de tuin'

Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid