Je bent hier:

Kies voor bio

Kies voor bio

De start van bio is volle, vruchtbare grond en dat is van levensbelang, want wereldwijd gaat er jaarlijks 24 miljard ton vruchtbare bodem verloren. Een bioboer investeert in de natuurlijke vruchtbaarheid van zijn grond.

Verwerkte producten zoals brood, pastasaus en koekjes bevatten minstens 95% biologische ingrediënten en er zijn slechts een beperkt aantal natuurlijke additieven, hulpstoffen en processen toegelaten. Zo ben je zeker van de kwaliteit van je product: puur en met een hoge voedingswaarde.

Een vruchtbare bodem, rijk aan humus, schenkt de boer niet alleen een goede oogst bomvol vitamines en mineralen, maar ook een natuurlijke bescherming tegen plagen en ziektes. Zo kan hij kunstmest en chemische pesticiden vermijden. En ggo’s uiteraard ook. Bio bevat meer anti-oxidanten, bleek uit Brits onderzoek uit 2014. En melk van biologische koeien blijkt meer omega-3-vetzuren te bevatten, omdat de koeien vers gras, klavers en kruiden eten.


Hoe herken je biologische producten?

Als je de term 'bio' of ‘biologisch’ leest op een verpakking, dan mag je ervan uitgaan dat het ook echt een bioproduct is. De term is immers wettelijk beschermd door de Europese wetgeving staat verplicht onder controle. Verpakte bioproducten dragen altijd een biolabel.

Onder het label vind je BE-BIO-01, het bewijs van Belgische controle op bio. De code kan variëren van 01 tot 04, omdat er vier Belgische controleorganisaties bestaan. Op een buitenlands bioproduct ontdek je een controlecode met eenzelfde structuur.

Hoe herken je bio?


Europees biolabel

Europees label voor bioDe Europese wetgeving voor bio geldt over de hele Europese Unie. Het Europese label voor bio is verplicht op elk verpakt gecertificeerd biologisch product. Het label garandeert je dat het product door een onafhankelijke controleorganisatie als bio werd gecertificeerd.
 


Belgisch biolabel

Belgisch label bioVeel Europese landen hebben ook een nationaal label. In België is dat het Biogarantie®-label. De regels voor dit label volgen de Europese wettelijke regels. Op sommige punten zijn de regels van dit label extra streng. Ook vraagt Biogarantie® aan de producent extra aandacht voor een eerlijke prijs, zorg voor water, energie, biodiversiteit, transport, verpakking en afval.
    


Waar koop je bio?

Het is niet moeilijk om bioproducten in supermarkten te vinden. Een groter assortiment tref je in biowinkels aan. Die bieden naast basisproducten vaak ook verswaren en exclusieve producten aan. Of je koopt je bioproducten rechtstreeks bij de producent: op een biomarkt of bij een landbouwer met thuisverkoop.

Groentekalender

Je kunt je ook abonneren op een wekelijks groente- of fruitabonnement of zelf gaan oogsten op een CSA- of zelfoogstboerderij. Ideaal met kinderen of als je zelf geen moestuin hebt. Zoek bio in je buurt op de online BioGenietenGids. Nieuws en weetjes over bio vind je op www.biomijnnatuur.be en op www.facebook.com/lekkerbio.

(C) Foto: Stefan Jacobs

.

Lekker ecologisch!

Bestel Lekker ecologisch


Stel je vraag aan Velt

Facebookgroep van Velt

Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid