Je bent hier:

Waarom minder vlees eten?

Waarom minder vlees eten?

Vlees levert in de eerste plaats eiwitten en vet aan ons lichaam. Daarnaast voorziet het in vitamine B en ijzer. Het eiwit uit vlees is volwaardig. Dat hebben we nodig. Maar veel vlees eten heeft echter ook behoorlijk wat nadelen:

  • Vlees bevat geen vezels en verteert traag
  • Vlees levert weinig of geen kalk
  • Vlees is soms verontreinigd door restanten antibiotica
  • Verschillende vleessoorten zijn vetrijk met veel verzadigde vetten

De huidige veeteelt is erg intensief en in hoge mate geïndustrialiseerd. Dieren worden er herleid tot (voedings)waar. Ze hebben amper bewegingsruimte en moeten snel worden vetgemest om als voedsel te kunnen worden verkocht.

Minder vlees eten (Foto: Carsten Frenzl)

De productie van 1kg vlees vereist zo’n 7kg plantaardig voedsel. Meer dan de helft van het veevoer komt uit derde wereldlanden waar men de bodem uitput en regenwoud kapt. Bovendien beïnvloedt veeteelt de klimaatverandering in negatieve zin.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn dus genoeg redenen om te kiezen voor minder maar beter vlees. Biologisch vee heeft meer bewegingsruimte en antibiotica zijn er niet toegelaten. De impact van kleine diersoorten zoals kip is kleiner dan die van varken en rund.

Varieer in vleessoorten, met een voorkeur voor kip en ander gevogelte. Vervang vlees regelmatig door peulvruchten zoals kikkererwten en linzen, een eitje of wat zuivel. Vleesvervangers bevatten de voordelen van vlees, niet de nadelen.

Om zelf te maken: Burgers & co

Als je vegetarisch eet of minder vlees wilt gebruiken, moet je in de gaten houden dat je voldoende eiwitten en essentiële mineralen binnenkrijgt. In de winkel vind je een resem veggieburgers en andere vleesvervangers, maar vaak zijn die toch wat te vetrijk.

Bovendien is het leuk om zelf te experimenteren met burgers op basis van granen, groenten en peulvruchten. We geven een aantal basisrecepten uit ons kookboek Lekker ecologisch! waarop je naar hartenlust kunt variëren.

.
Waarom minder vlees eten?

Download de groentekalender

Groenten maand per maand

 

Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid