Je bent hier:

Vergeten groenten

Vergeten groenten

Vergeten groenten zijn terug. Topchefs gaan aan de slag met hopscheuten, geven pastinaak een status van verheven groente of noemen hun restaurant naar een verloren gewaande appelsoort. Ook Velt heeft een boon voor vergeten groenten, niet alleen in de moestuin.

Ook wie geen moestuin heeft kan met een biologisch groentepakket, in de natuurvoedingswinkel of in een Voedselteam, regelmatig genieten van een zakje labbonen, een bussel raapsteeltjes of een koolraap. In de supermarkt tref je geregeld koolrabi’s, pastinaken en spitskool aan, maar het aanbod blijft relatief beperkt.

Vergeten lekkers

Hoewel vergeten groenten een amalgaam zijn van minder gekende, of liever bijzondere groenten, passen ze doorgaans goed in een ecologische tuin en op de biologische boerderij omdat het vaak lokaal aangepaste soorten en rassen zijn die weinig of niet ziektegevoelig zijn, een goede opbrengst geven, maar of een uitgesproken smaak hebben of snel verwelken.

Vergeten groenten (Foto: Wikioticslan)

Andere groenten hebben dan weer een (te) lange bereidingstijd nodig of zijn niet geschikt voor intensieve tuinbouw of om op grote schaal in te blikken. Een eenduidige reden waarom bepaalde groenten wel en andere niet veelvuldig worden geconsumeerd bestaat niet.

Duidelijk is wel dat vergeten groenten een verzameling is van soorten en rassen die ooit in onze streken een bron van voedsel waren. Dan weer een hele poos niet en nu terug naar waarde worden geschat.

De intussen minst vergeten van deze groenten hebben we opgenomen in onze groentekalender. Voor recepten met minder gekende groenten kan je terecht in ons kookboek Kook het seizoen

.
Vergeten groenten (Foto: Mike Licht)

Download de groentekalender

Groenten maand per maand

Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid