Voeding die niet alleen gezond is voor jezelf, maar ook voor de wereld? Het kan!

Een handig hulpmiddel daarbij zijn de 10 basisprincipes voor een ecologische keuken.

Wat zijn de 10 basisprincipes?

Image
Ecologisch koken
1. Kook het seizoen

Groenten en fruit gekweekt in verwarmde kassen of van ver aangevoerd zijn echte energievreters. Nochtans geniet je het hele jaar door van een heerlijke variëteit aan soorten door te kiezen voor seizoensgroenten en -fruit. En dat voor een voordelige prijs. Bovendien daagt de oogst van het moment je telkens weer uit tot creativiteit. Zo eet je nooit twee keer hetzelfde.

De groente- en fruitkalender van Velt is hierbij je trouwe gids.

2. Koop lokaal

Door te kiezen voor lokale producten, kies je voor lekker voedsel van hier. Zo vermijd je nodeloze voedselkilometers en steun je lokale boeren en producenten. Doordat de herkomst van groenten en fruit op het etiket vermeld moet staan, weet je wat je koopt en eet.

3. Eten dient om op te eten

Een derde van het voedsel wereldwijd gaat verloren. Dat is een schande. Niet alleen omdat er zoveel mensen honger lijden, maar ook omdat voedsel produceren heel veel grondstoffen en energie kost. Koop en kook bewust en verwerk restjes tot heerlijke nieuwe gerechten. Zo gaat er niets verloren.

Image
Ecologisch koken
4. Kies voor bio

Biologische landbouw verbetert de kwaliteit van de bodem, moedigt biodiversiteit aan en vermijdt pesticiden en kunstmest. Bij biologische voedselverwerking voegt men geen kunstmatige producten toe. Op die manier eet je gezond en zorg je er ook voor dat onze planeet gezond blijft. Biologische producten worden streng gecontroleerd voor ze een label krijgen dat hun herkomst garandeert. 

Image
koe
5. Eet minder vlees

De vleesindustrie stoot meer CO² uit dan vliegtuigen, treinen en auto’s samen. Kook minstens één keer per week vegetarisch en kies voor minder, maar beter vlees. De tijd dat vegetarisch synoniem stond voor konijnenvoer ligt ver achter ons.

Door juist te combineren kun je heerlijk volwaardig eten zonder vlees en vis te missen. Met plantaardige eiwitbronnen als tofoe, seitan en peulvruchten varieer je eindeloos. Uiteraard spelen seizoensgroenten daarbij de hoofdrol. 

6. Maak het zelf

Als je zelf kookt, weet je wat je eet en kun je bewuste keuzes maken qua ingrediënten. Bovendien bespaar je veel geld en eet je lekkerder en gezonder. Geen tijd om in de week te koken? Maak een weekmenu en bereid al wat basisgerechten in het weekend.  

7. Vermijd verpakkingen

Voedsel is vaak tot in het absurde verpakt. Daardoor groeit de afvalberg en wordt het milieu zwaar vervuild.  Nochtans kan het makkelijk anders. Koop vers voedsel zonder verpakking, koop droge voeding in een verpakkingsvrije winkel en kies voor herbruikbare verpakkingen.

Image
Ecologisch koken
8. Kook energiebesparend

Bespaar energie in de keuken bij het voorbereiden, bereiden, verwerken en bewaren van je eten. Kies voor ecologisch verantwoord en energiezuinig materiaal. Houd je keuken ecologisch schoon door te kiezen voor duurzaam materiaal en ecologische producten.

Image
Ecologisch koken
9. Varieer

Variëren met seizoensgroenten is niet moeilijk. Keuze genoeg. Zorg elke dag voor veel kleur op je bord en je zit goed. Die variatie is lekker en gezond, en  beschermt ook de biodiversiteit door heel wat oude gewassen in stand te houden.

10. Geef de boer geld voor zijn waar

Voedsel produceren kost tijd en geld. Zorg ervoor dat de boer het loon krijgt dat hij verdient. Steun lokale boeren door te kiezen voor korte keten. Koop bij de boer zelf, op een boerenmarkt of bij een lokaal initiatief zoals ‘Boeren en buren’. Steun de boeren in het Zuiden door chocolade, koffie en andere exotische producten fair trade te kopen. Zo ben je er zeker van dat de boer geld krijgt voor zijn waar.

  • Wil je een handig overzicht van de 10 principes van ecologisch koken? Download ze gratis.
  • Meer over ecologisch koken, de basisuitleg over de 10 stappen en honderden heerlijke recepten vind je in het Velt-boek Lekker ecologisch!.
Organiseer of neem deel aan een van onze heerlijke kookworkshops
Samen koken met Velt? Het kan!

Sponsors

Abonneer je op onze nieuwsbrief