WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Composteren volgens de MANGO-methode geeft...

Composteren volgens de MANGO-methode geeft...

  • een goede broei
  • en mooie rijpe compost na enkele maanden

De vijf aandachtspunten zijn:

1. Mengen  |  2. Afdekken  |  3. Natmaken  |  4. Een Grote hoop maken  |  5. Omzetten


Stap 1: Meng bruin en groen materiaal

Bruin (koolstofrijk en luchtig) materiaal: Groen (stikstofrijk en vochtig) materiaal:
Dorre bladeren en takjes Grasmaaisel
Stro Mest
Zaagsel (enkel van natuurlijk hout) Vers groen tuinafval
Houtsnippers Vers keukenafval

 

Het groene materiaal in je composthoop levert vooral voedingsstoffen, het bruine materiaal structuur. Die twee soorten materiaal mag je in laagjes afwisselen, maar gewoon alles mengen is even goed.

Veel materialen horen tussen bruin en groen materiaal in omdat ze van alles wat bevatten. Bijvoorbeeld stalmest of vers gesnipperde takjes van je haag. Zorg vooral voor verscheidenheid aan materialen.

Verklein/haksel/knip je ingrediënten: dan verteren ze beter. Stukjes van maximum 10 cm zijn al prima.

Wat niet, wat wel?
  • Gekookte etensresten, houtas, aarde, behandelde aardappel- en citrusschillen horen niet thuis op je composthoop.
  • Kalk voeg je niet meer toe. Ooit werd dit aangeraden, maar het is aangetoond dat je daardoor veel stikstof verliest.
  • Lava- en basaltmeel mag je met een paar handenvol per m³ toevoegen. Bentoniet ook, als je zandgrond hebt. Deze producten zijn goed voor je compostwormen en het kleihumuscomplex.

Stap 2: Afdekken

Een klassieke bak met gaas of met grote spleten in de wanden (en zonder bedekking bovenop) droogt veel te hard uit en koelt veel te snel af om de thermofiele bacteriën en alle andere compostwezentjes goed te laten werken.

Geef je composthoop wanden en een dak om het vocht en de warmte binnen te houden (bijvoorbeeld met jute zakken, karton, wat plastic zeil,…).

Je composthoop zal hierdoor niet verstikken, zolang je materiaal binnenin luchtig genoeg is.


Stap 3: Natmaken

Knijp een handvol gemengd compostmateriaal uit (met je handen dus).

Als er enkele druppels uit lopen, dan is het vochtig genoeg. Anders voeg je nog water toe.


Stap 4: Een grote hoop maken

Een grote hoop werkt beter dan een kleine, want de warmte- en vochtverliezen zijn beperkter. Een kubieke meter composteert beter en sneller dan een paar emmers afval.

Dus:
  • Gooi kleine hoeveelheden gft-afval voorlopig op een wachthoop (of in de kippenren).
  • Hou steeds een voorraadje bruin materiaal apart: dorre bladeren en takjes, houtsnippers,...
  • Als je veel vers materiaal hebt (bijvoorbeeld na een maai- of snoeibeurt), dan zet je een echte hoop op.
  • Meng wachthoop- en bruin materiaal met vers materiaal. Stapel dit mengsel (laag na laag) tot je een hoop hebt van minstens 1 m³ oppervlak en maximaal 1m50 hoog.
  • Supertip: werk samen met je buren aan één grote hoop.

Stap 5: Omzetten

  • Na een maand (of iets langer) zet je de hele hoop om.
  • Schep alles helemaal door elkaar met de riek, en zorg dat wat eerst aan de buitenkant zat nu binnenin de hoop komt.
  • Is je hoop te droog? Voeg dan extra water toe.

Hoe beter je deze principes toepast, hoe beter en sneller je hoop zal broeien.  


Na het omzetten

Laat de hoop afgedekt liggen. Na zes tot negen maanden heb je rijpe compost.

Hoe gebruik je compost? Dat lees je hier.

Extra: kun je iets doen met die broeiwarmte?

  • Een composthoop van een kubieke meter kun je als broeihoop gebruiken, met name in een serre/kas:
    • Hou de temperatuur goed in het oog. 
    • Je kunt tomaten etc op je broeihoop zaaien, in trays/potjes.
    • Na een paar weken zakt de temperatuur en moet je weer aanvullen/omzetten.
  • Voor wie het veel groter ziet: bekijk zeker de filmpjes (deel 1 - deel 2) over Jean Pain (de grondlegger van dit principe).

 

Zonder broei composteren:
 
Als je niet genoeg tijd/plaats/materiaal hebt, verwerk je je tuin- en keukenafval zo:
  • Als mulch
  • In een wormenbak
  • In een compostvat: roer/verlucht daarin regelmatig.
  • Als voer voor je kippen/varkens/...
  • Of gooi al je tuinafval op een hoop, dek die af met een laagje grond en plant daar half mei pompoenen op.
 

Meer weten over composteren en ecologisch tuinieren?

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginners

Waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar krijg je ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.

 

(C) Foto's: Velt en Swa De Heel


Heb je nog een vraag voor ons?

     



Sponsors

De Watergroep
Leefmilieu Brussel

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid