Je bent hier:

Begeleidingstraject

Begeleidingstraject

Het begeleidingstraject van Velt voor de samenkeuken doorloopt een handig stappenplan waarbij de samenkeuken de nodige kennis en vaardigheden vergaart om goed voorbereid aan de slag te gaan en de tijd heeft de nodige mensen te engageren die de samenkeuken mee kunnen dragen. 

1. Kennismakingsgesprek

Tijdens het kennismakingsgesprek komen de mogelijke partners van de samenkeuken samen om elkaar beter te leren kennen en af te toetsen wat de verwachtingen en mogelijkheden zijn. Hierbij kan vrijblijvend een Velt-medewerker aanwezig zijn die de werking van Velt, samenkoken en de mogelijkheden voor begeleiding toelicht.

Samenkoken (Foto: Aikon Producties)

Er wordt nagegaan of er aanwezigen deel willen uitmaken van een kerngroep die de samenkeuken wil trekken, of er locaties in de buurt voorhanden zijn en of er producenten -boeren, bedrijven, samentuinen- zijn die oogst(overschotten) zouden kunnen aanleveren voor de samenkeuken.

Begeleiding van een kennismakingsgesprek door een Velt-medewerker kan worden aangevraagd via [email protected]

Opvolgingsoverleg?

Hierop volgt best een tweede overlegmoment waarop concreter zal worden ingegaan op het vormen van een kern en een kookteam, het verdelen van de verschillende taken binnen de werking van de samenkeuken, het kiezen van een locatie en het oplijsten van mogelijke producenten. Het begeleidingstraject van Velt kan tijdens dit overleg worden afgetoetst en vastgelegd. Dit opvolgingsoverleg kan de groep zelf organiseren of laten begeleiden door een Velt-medewerker indien gewenst. Boeken kan via [email protected].

 


2. Samenkookworkshop

Tijdens de samenkookworkshop  maakt de groep kennis met de methodiek van het improvisatiekoken.Onder begeleiding van een ecokok wordt een seizoensgebonden maaltijd bereid met een de oogst of overschotten van de bioboer, de samentuin of moestuin. Met behulp van de combinatiefiches en de smaakbalans maken de deelnemers een lekker, ecologisch, gezond en evenwichtig bordje klaar. De groep maakt op die manier meteen spontaan kennis met elkaar en met de keukenpraktijk.

De samenkookworkshop kan geboekt worden door samenkeukens die een kennismakingsgesprek achter de rug hebben. Info en boekingen via [email protected].

Samenkoken (Foto: Aikon Producties)


3. Opstartworkshop

De opstartworkshop is de theoretische basis voor opstarten van een samenkeuken. De workshop belicht het ecologische, voedselveilige en organisatorische aspect van het samenkoken aan de hand van concrete voorbeelden en ervaring. Op het programma staat:

 1. Wat is een ecologische keuken?
 2. Voedselveiligheid en hygiëne in de ecologische keuken
 3. Aan welke voorwaarden moet de locatie voor een samenkeuken voldoen? 
 4. Welk materiaal heb ik nodig?
 5. Tijdsplanning in de samenkeuken
 6. Communicatie in de samenkeuken

De opstartworkshop kan geboekt worden door samenkeukens die een kennismakingsgesprek en een samenkookworkshop achter de rug hebben. Info en boekingen via [email protected]

 


4. Samenkook met de ecokok

Dit is een begeleiding op maat voor een samenkooksessie. Samenkeukens die een eerste (of volgende) samenkook liever onder begeleiding uitvoeren, kunnen beroep doen op de ecokok. De ecokok vervult dan de cheffunctie. Nadien kan hij samen met de groep de samenkook evalueren, wat interessante feedback kan opleveren voor de verdere werking.

Wat doet de ecokok tijdens deze samenkook?

 1. Begeleiden bij opstellen menu
 2. Taakverdeling coördineren
 3. Tijdschema helpen opstellen en volgen
 4. De bordschikking begeleiden
 5. Het serveren van de maaltijd begeleiden.

De ecokok ter plaatse kan worden aangevraagd door samenkeukens die een kennismakingsgesprek, een opstartworkshop en een samenkookworkshop achter de rug hebben. Info en boeken via [email protected]

(C) Foto's: Aikon Producties

.

(C) Foto's: Aikon Producties

Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

 • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
 • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
 • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid