Je bent hier:

Nieuws onderwijs

Gezonde én duurzame voeding op school

Zowel de voedingsindustrie als gezondheidsexpertisecentrum VIGeZ en de onderwijskoepels ijveren voor een nieuw en gezonder aanbod van tussendoortjes voor de schoolgaande jeugd. Tegen 2020-21 moet het aanbod gevarieerd en evenwichtig zijn. Weg dus met de vele suikerrijke producten als frisdrank en snoepgoed. Ter vervanging hiervan zal de consumptie van water, melk en vers fruit worden aangemoedigd. Uiteraard juicht Velt vzw deze stap in de goede richting toe. Hopelijk kan de inzet voor gezondere voeding op school ook samengaan met een duurzame visie.

Lees meer

Maak kennis met Colette Courgette en haar seizoenskalender

In welk seizoen zijn de eerste aardbeien rijp? Welke fruitsoort heeft het zachtste velletje? En waarom kun je het hele jaar door wortels eten, en tomaten enkel maar in de zomer en herfst? Op deze – en vele andere – vragen krijg je met behulp van lesideeën, spelletjes, knutsels, raadsels en recepten een antwoord.

Lees meer

In de schooltuin van juf Anita

Op een paar honderd meter van de drukke Antwerpse ring tuiniert juf Anita met haar klasje in het groen. In De Leerexpert, een stedelijke school voor buitengewoon onderwijs, brengt ze de leerlingen dankzij de schooltuin in contact met de natuur.

Lees meer

Geen speelplaats zonder groen

Het is een klassiek beeld: begin september staat de speelplaats vol onkruid, omdat er een zomer lang niet werd gespeeld. Hoe pak je die kruidgroei aan zonder pesticiden te gebruiken? En zijn er manieren om een grijs speelterrein aantrekkelijker te maken?

Lees meer

Droom jij ook van een groene school?

Het begin van het nieuwe schooljaar is hét moment om die dromen waar te maken! Van een levendige speelplaats tot lekkers in de lunchbox: maak van je school een duurzame plek, samen met Velt.

Lees meer

Patattenfeest bij De Leerexpert

Na 100 dagen geduld is het eindelijk zover! De kinderen van basisschool De Leerexpert mogen samen met moestuinjuf Anita hun eigen aardappeltjes oogsten . Dolle pret is dat, wroeten in de aarde op zoek naar lekkere knollen en onderweg wormen ontmoeten of andere kriebeldieren. Nadien volgt de beloning. Heerlijke gebakken patatjes met basilicummayonaise! De schoolmoestuin is de max!

Lees meer

Gluren bij de buren: actuales ge(e)n gepruts.

Velt lanceerde op 17 mei de campagna 2020pesticidevrij. En ook Studio Globo ging aan de slag met de protesten tegen één van de grootste producenten van glyfosaat en co. In een actuales gaan ze samen met de leerlingen op zoek naar de drijfveer voor deze protesten.

Lees meer

KOOKMET, de markt als keuken

Op vrijdag 29 januari mocht Velt op bezoek bij KOOKMET, een initiatief van Cultureghem op de markt van het Brusselse abattoir. KOOKMET kookt met klassen kinderen en jongeren een lekkere gezonde maaltijd bij elkaar op de markt mét producten van de markt.

Lees meer

Duurzame kost op de Gentse schoolborden!

Duurzame gezonde schoolmaaltijden zouden een must moeten zijn voor elk kind. Helaas toont de realiteit dat de kwaliteit van deze maaltijden maar al te vaak te wensen overlaat. Meer verse lokale seizoensgebonden producten, meer bio, evenwichtigere samenstelling en vooral lekker eten, daarnaar streeft LEF in Gent nu al meer dan een jaar. 
Lees meer

Pimp je speelplaats 2.0.

Pimp je speelplaats geeft scholen ook dit jaar de kans hun speelplaats om te toveren tot een speeljungle. Vanaf 1 februari kan je intekenen om kans te maken op een pimpbudget. Begin nu vast te dromen en plannen met je school, leerkrachten en ouders om een mooi voorstel in te dienen! Velt helpt je graag op weg met haar workshop en handleiding. 

Lees meer

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Uitnodigingen voor leerrijke activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid