Je bent hier:

Wat is samenkoken?

Wat is samenkoken?

Met het samenkookproject wil Velt de komende jaren mensen motiveren en inspireren om samen te koken met oogst(overschotten) van de bioboer en/of de (samen)tuin. Waarom? Omdat samen koken en eten meer is dan koken en eten: het is een eeuwenoud ritueel dat mensen verbindt en van een basisbehoefte een echt feest maakt. 

Samenkoken is een socio-ecologisch project waarbij een groep mensen regelmatig samen een maaltijd bereidt of voedsel verwerkt volgens de ecologische principes. En dit met oogst(overschotten) van de bioboer en/of de (samen)tuin in de buurt.

Samenkoken (Foto: Aikon Producties)

In dit verhaal leggen we de nadruk op duurzaam kokkerellen. Koken met wat het seizoen, de oogst of je tuin je biedt, vraagt echter de nodige flexibiliteit en creativiteit. Daarom ontwikkelden we een nieuwe kookmethode: improvisatiekoken. Bij uitstek is dit de meest ecologische kooktechniek, omdat je niet vertrekt van een vooraf bepaald recept. Zo gaat veel minder voedsel verloren.

Samenkoken, een halt aan voedselverspilling

Heel wat voedsel gaat verloren tussen veld en bord. Boeren en bedrijven gooien voedsel weg omdat het niet langer voldoet aan de marktnormen. Maar eigenlijk kun je veel van deze ‘minderwaardige producten’ nog perfect gebruiken in de keuken. Met ons samenkookproject willen we deze verspilling tegengaan. Dit is een winwin op korte en lange termijn:

  • Korte termijn: we verwerken oogst en overschotten in de samenkeuken tot een maaltijd voor een groep mensen en gaan zo direct voedselverlies tegen
  • Lange termijn: we leren mensen vaardigheden om op een ecologische en respectvolle manier met voeding om te gaan om zo voedselverlies te voorkomen

Hoe zijn we hiermee gestart?

In 2013 en 2014 organiseerden we een aantal volkskeukens in Antwerpen. Dit kaderde binnen een project rond voedselverspilling (Indaver-KBS). We kookten met biologische voedseloverschotten en lokale producenten en maakten – naar aanleiding van deze volkskeukens – een handleiding om samen te koken en voedselverspilling tegen te gaan.

Intussen begonnen steeds meer kookliefhebbers samen maaltijden te bereiden met oogst(overschotten) uit de tuin. Dit motiveerde ons om een kader te maken voor groepen die een samenkeuken wilden oprichten. Want koken voor meer is meer dan koken: je hebt kennis en vaardigheden nodig om een evenwichtige maaltijd te bereiden voor een groep.

Samenkoken (Foto: Aikon Producties)

Ecokoks

Velt ontwikkelde daarom een begeleidingstraject dat groepen mensen in Vlaanderen opleidt en begeleidt om in hun buurt samen te koken.Dit voorjaar werden vijftien ecokoks, echte coaches voor de samenkeukens, klaargestoomd. Zij zullen workshops geven en begeleiding op maat voorzien aan de opstartende samenkeukens.

(C) Foto's: Aikon Producties

(C) Foto's: Aikon Producties

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid