Je bent hier:

Samenkeukens

Samenkeukens

Vanaf september 2016 zullen we samenkeukens in oprichting begeleiden. In 2015 startte Velt al met drie proefprojecten om de nodige ervaring op te doen. Mooie praktijkvoorbeelden die meteen inspireren om aan de slag te gaan.

Vizit

Het allereerste samenwerkingsverband van Velt met een samenkeuken was die met Vizit. Vizit is een Wilrijks jeugdcentrum dat socio-culturele evenementen en workshops organiseert met en voor jongeren. Tijdens de barrock en het salonconcert kunnen jongeren komen genieten van een optreden. Tot een jaar geleden werd daarbij een eenvoudige hap voorzien voor de artiesten. De jongeren bleven toen op hun honger zitten.

Voor veel van de jongeren die Vizit bezoeken, is Vizit een tweede thuis geworden. Ze zijn er vaak van ‘s morgens tot ‘s avonds. Dat gaf begeleidster Roxanne Cox het idee om voor hen en met hen op deze avonden een maaltijd te voorzien zodat niet alleen de artiesten van een hapje konden genieten maar ook de bezoekers en luisteraars. Bovendien wou ze af van het eeuwige croqueske en de spaghetti. Door samen te koken wou ze jongeren een volwaardig bord leren bereiden en hen op die manier iets bijleren over volwaardige voeding.

De samenkeuken van Vizit werd een daverend succes. Eén woensdag op de maand komen er ongeveer vijftig mensen genieten van Vizits volkskeuken. Er wordt gekookt met overschotten van de bioplanet en uit de BIT-moestuin door twee koks en twee vrijwilligers.


Bergeijk

Deze samenkeuken werd opgestart door de mensen van Velt Bergeijk in De Wingerd, een ontmoetingscentrum aan samentuin Natuurtuin ‘t Loo. Ze organiseerden vorig jaar een reeks van 8 workshops om de nodige culinaire kennis op te doen. In oktober 2015 organiseerden zij een oogstfeest waar veertig aanwezigen kwamen smullen van een seizoensmenu. Het komende jaar organiseren zij een extra reeks workshops en zeker weer een oogstfeest.

 


Damvallei

Velt Damvallei organiseerde een samenkookevenement ter ere van haar vijfjarig bestaan. De bereide groenten werden allemaal geoogst in de Velt-tuinen van de leden. Vijf koks maakten een heerlijk bordje klaar. Dertig aanwezigen kwamen genieten. Velt Damvallei overweegt om deze activiteit dit jaar te herhalen in samenwerking met samentuin De Bijgaard.  

(C) Foto's: Aikon Producties

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid