Op vrijdag 29 januari mocht Velt op bezoek bij KOOKMET, een initiatief van Cultureghem op de markt van het Brusselse abattoir. KOOKMET kookt met klassen kinderen en jongeren een lekkere gezonde maaltijd bij elkaar op de markt mét producten van de markt. Om op de markt zelf te kunnen koken, ontwierpen de mensen van Cultureghem prachtige mobiele kookmodules. KOOKMET wil kinderen en jongeren meer voeling doen krijgen met voeding, met het marktgegeven, met elkaar en met hun stad. Maar ook de marktbezoekers zijn welkom om te komen proeven van het lekkers dat de kinderen bereiden. Een open tafel dus.

Na een woordje uitleg door Cultureghem-man Philippe de Bont, werden de kinderen in groepjes verdeeld en kregen een recept toegewezen. De ingrediënten konden ze zelf gaan kopen op de markt. Wij werden meteen met open armen geadopteerd door deze kleurrijke Brusselse klas en mochten mee op tocht. We waanden ons even op reis. Alle mogelijke kleuren en geuren dwarrelden om ons heen. Overal werden waren de hemel ingeprezen. Je kon er proeven van sappige mango’s en pittige olijven en je verwonderen over de gekste groenten in alle vormen en maten. Er werd vaardig afgeboden door de twaalfjarigen. Onder begeleiding van een paar vrijwillige koks werd een soep, een hoofdgerecht en een dessertje bereid aan de kookmodules. Er ontstond een gezellige bedrijvigheid op de marktplaats en al gauw rook het er naar soep, rijst en gebak. In een mix van Frans en Nederlands tafelden kinderen, koks en leerkrachten samen aan de lange tafel in de markthal.

Na de afwas gingen wij voldaan en geïnspireerd terug naar huis. KOOKMET laat kinderen genieten van een unieke kookervaring in een prachtig kader. Voeding integreren in de opvoeding van schoolgaande kinderen is een must om hen te leren wat echt eten is en hen te leren genieten van het educatieve en verbindende effect van samen koken en eten. Alle Vlaamse klassen zijn hier meer dan welkom! Een absolute aanrader!

Het abattoir is de overdekte marktplaats in Kuregem waar je je elke vrijdag, zaterdag en zondag kan onderdompelen in een multi-culturele marktsfeer pur sang. Cultureghem werd in 2009 opgericht om aan de commerciële functie van het abattoir ook een socio-culturele insteek toe te voegen en zo het marktgebeuren als een verbindende gebeurtenis te benutten voor de buurtwerking. Cultureghem maakt haar naam meer dan waar en is goed voor maar liefst drie prachtprojecten:COLLECTMET, KETMET en KOOKMET. COLLECTMET verdeelt op zondag marktoverschotten aan mensen die het nodig hebben. Zo gaat COLLECTMET voedselverspilling én armoede tegen. KETMET richt zich dan weer tot de Brusselse jongeren. Elke woensdag wordt het abattoir omgetoverd tot de grootste overdekte speelplaats van de stad. PLAYBOX, een nieuw paradepaardje van Cultureghem, staat voor de ontwikkeling van co-creatief spelmateriaal voor en door jongeren. KOOKMET werd hierboven reeds uitgebreid toegelicht.