De voorlaatste week van Dagen zonder Vlees dompelen we je onder in typisch Vlaamse gerechten, maar zonder vlees klaargemaakt. Vol-au-vent, stoverij, asperges, stoemp... Laat het smaken!


Maandag 3 april - Asperges op Vlaamse wijze

Niets zo Vlaams en typisch voor de lente als asperges om deze week af te trappen.

> Klik hier voor het recept


Dinsdag 4 april - Seitanstoverij

Seitan is voor mij comfortfood, voor het verteren en relativeren van veel te lange winters of veel te koude lentes, zeker deze stoverij. Maak er een hups slaatje bij, gebakken krieltjes en een ferme kwak sojanaise. Eat this ;-)

> Klik hier voor het recept


(C) Foto: Leentje Speybroeck


Woensdag 5 april - Stoemp op grootmoeders wijze

Volgens mij heeft elke familie haar eigen familierecept. Het mijne is een stamppot met zuurkool. Mijn grootmoeder maakte het met echt spek en rookworst. Ik maakte er mijn veggie variant van.

> Klik hier voor het recept


(C) Foto: Barbara Creemers


Donderdag 6 april - Balletjes in zoete tomatensaus

Balletjes vind je wel terug in het veggie winkelrek maar deze zijn voorgefrituurd en meestal rijk aan vet, zout, suiker en geraffineerde bloem. Dus ging ik aan de slag met wat ik in huis had. Ik geef toe dat je de ballen niet kan bewaren in de saus. Als je ze wil bewaren voor later, doe je ze dus best in een apart bakje na het afbakken en dresseert de saus er pas over vóór het serveren.

> Klik hier voor het recept


(C) Foto: Leentje Speybroeck


Vrijdag 7 april - Vegetarische jachtschotel

In mijn jeugd heeft mijn moeder een hele tijd vegetarisch gekookt. Linzen speelden daarin een belangrijke rol. Wat mij betreft toen iets te belangrijk. Daarom heb ik in mijn volwassen leven een hele tijd geen linzen meer gegeten en noemde ik het grappend mijn ‘jeugdtrauma’. Totdat mijn moeder dit recept maakte en ik verkocht was. Mijn kinderen vinden het heerlijk, maar ik maak het niet te vaak, zodat ze dat ook blijven vinden.

> Klik hier voor het recept


Zaterdag 8 april - Toast champignon

Een smakelijk gerechtje dat je voor weinig geld op tafel kan zetten.

> Klik hier voor het recept


Zondag 9 april - Veggie vol-au-vent

Artisanaal, vers, echt en in één pot. Zo heb ik ze graag, gerechten. Ik stel er mij, mijmerend en watertandend, een blozende gebloemschorte vrouw bij voor (ik) die met een grote houten lepel in een grote dampende ketel roert terwijl op de achtergrond een prachtige moestuin lonkt, een lange houten tafel gedekt staat te wachten met grote glazen rode wijn terwijl de kinderen door het hoge gras dollen. Noem het gerust melig, ieder mens heeft zijn romantisch kantje en het mijne ruikt naar verse kruiden, goed gezelschap en vooral veel buitenlucht.

> Klik hier voor het recept