Velt-winkel

Je bent hier:

Hoe gebruik je gier in de moestuin?

Hoe gebruik je gier in de moestuin?

Gier van planten (vooral brandnetel) kun je als bijbemesting gebruiken. Tuiniers verwarren gier vaak met plantenaftreksels.

Wat is plantengier?

Als je plantendelen minstens twee dagen onder water zet, ontstaat een gistingsproces. Het organisch materiaal breekt af en geeft voedingsstoffen af. Deze kunnen in water oplossen: het gaat vooral om stikstof en kalium. Deze vloeistof noemen we plantengier.

Je kunt plantengier als bijbemesting gebruiken voor snelgroeiende en veeleisende groenten zoals tomaten. Het voldoet als meststof niet aan de norm 'traag opneembaar' en het wordt dan ook uitsluitend verdund en met kleine beetjes gebruikt.

Brandnetels (Urtica) en (Russische) smeerwortel (Symphytum) worden het meest gebruikt. Je kunt ze regelmatig afsnijden – oogsten dus – en ze zijn rijk aan voedingsstoffen: brandnetelgier bevat vrij veel stikstof, smeerwortelgier bevat vrij veel kalium.


Recept voor plantengier

  • Breng de planten los of in een jute zak in een vat van hout, plastiek of steen. Giet er water over (liefst regenwater) tot een eindje onder de rand. Leg een stuk gaas of een deksel op de opening zodat er geen dieren bij kunnen.
  • Het organisch materiaal begint na korte tijd – afhankelijk van de temperatuur – te gisten. Er komt schuim op het vat en het stinkt behoorlijk.
  • Enkele handen vol gesteentemeel erbij binden een deel van de geur (en dus de ontsnappende stikstof).
  • Na enkele dagen – bij warm weer – is de gier klaar voor gebruik, het resterende deel kun je rustig laten verder gisten, bij voorkeur met een deksel op het vat.

Hoe gebruik je plantengier?

  • Voor gebruik scheid je de weke plantenmassa van de vloeistof. Als je de planten in een jute zak hebt gestopt, neem je er die gewoon uit. Anders moet je alles door een zeef gieten.
  • De vloeistof verdun je met water, naargelang de sterkte van de gier 1 op 10 of 1 op 20. Liever te slap dan te sterk gebruiken.
  • Met een gieter zonder broes giet je aan de voet van de planten, liefst op bewolkte dagen en op vochtige grond. Dit voorkomt verbranding.
  • Met name gulzige planten zoals prei, kool, tomaat, courgette,... genieten van deze extra voedingstoffen. Je kunt ze om de twee tot vier weken bijbemesten.
  • Giet bij voorkeur net voor je de tuin verlaat en hou ook rekening met omwonenden: deze gier kan behoorlijk stinken.
  • Giet gier nooit op je planten, want hun blad kan dan verbranden.

De bemestingswaarde hangt af van de hoeveelheid en de soort planten die in de gier verwerkt zijn. Bij wijze van experiment – en om de gier nog 'evenwichtiger' te maken – kun je nog allerlei kruidachtige planten door de gier mengen. Tagetes, goudsbloem,…: gebruik vooral kruiden waarvan je op dat moment te veel hebt.


Nazorg

  • Je kunt je vat, nadat je er een emmer gier hebt uitgehaald, ook wekelijks aanvullen met wat water en wat kruiden. Zo blijft je gierton constant in productie.
  • Op het einde van de zomer, of de herfst – of wanneer je genoeg gier hebt geproduceerd en gebruikt – kun je de vaste massa die onderin het vat zit, op je composthoop kwijt.

Een geurloos, zachter alternatief voor gier: mulch met grasmaaisel en/of fijngesneden brandnetel/smeerwortelblad/... De pieren maken hier vrij vlot een heel efficiënte, traag werkende meststof van, waar je groenten lang plezier van hebben.


Meer weten over ecologisch tuinieren?

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginners

Waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 30 euro ontvang je 6 keer per jaar krijg je ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.


Heb je nog een vraag voor ons?

Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg png.

     



Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid