Je bent hier:

Wat is een ecosmos?

Wat is een ecosmos?

Eco-actief leven begint bij lekkere en gezonde dagelijkse kost. Wie eet niet geregeld een smos en wat zit daarop? Het kan anders én milieuvriendelijker. Velt bewijst het met de ecosmos!

Superlekker en -gezond

De ecosmos is een vers broodje met een beleg van seizoensgroenten en geeft vorm aan de tien principes voor een ecologische keuken. Lokale biologische seizoensgroentjes verwerken tot heerlijk broodbeleg is een goed alternatief voor charcuterie en je hierdoor beperkt afval door restjes te verwerken.

Seizoensgroenten zijn groenten van bij ons die worden gekweekt op het ritme van de seizoenen. En daar is de planeet ons dankbaar voor, want transport en energieverbruik worden tot een minimum beperkt. Maar bovenal is de ecosmos gewoon superlekker en -gezond dus een veel betere keuze dan een klassieke smos.

Ecosmos met Pim Pompoen

Velt verzamelde tal van ecosmosrecepten en ontwikkelde vormingen voor jong en oud.


De ingrediënten van een ecosmos

Ecosmos

Een biologisch broodje

We verkiezen een biologisch volkorenbroodje. Het graan van biologisch brood komt van de bioboer. Die grijpt niet naar chemische bestrijdingsmiddelen en selecteert zijn rassen niet louter op basis van hun opbrengst, maar ook volgens hun natuurlijke weerstand tegen ziekten. Om schimmelschade te beperken, zaaien bioboeren hun graan dunner zodat het na een regenbui sneller opdroogt.

Biobakkers gebruiken zuurdesem of biologische gist om het deeg te laten rijzen. Als broodverbeteraar gebruiken ze biovet, melk, melkzuur, vitamine C en suikers. Gangbare bakkers doen het meestal met minder natuurlijke producten: emulgatoren vergroten het broodvolume, kleurstoffen doen het brood beter ogen, antioxidanten en conserveermiddelen verlengen de houdbaarheid, aroma’s geven brood extra geur en smaak.

Ecosmos (Foto: AnneCN)

Biobrood herken je aan een ouweltje waarop het Europese biolabel staat. Dat brood komt van grote of minder grote bakkerijen die gecontroleerd worden en biologisch brood via winkels en bakkers verdelen. Heel wat warme bakkers bakken zelf hun biobrood en worden gecontroleerd door Blik of Ecocert.

Adressen van biobakkers vind je op Bio Mijn Natuur. Geen biobakker in je buurt? Kies dan voor vers brood met zo weinig mogelijk toevoegingen; vraag eventueel de ingrediënten na bij je bakker.

Vegetarisch-biologisch broodbeleg

Het noodzakelijk aandeel aan eiwitten en vetten via vlees en zuivel is in een ideaal voedingspatroon voor volwassenen niet erg groot. We eten er doorgaans te veel van. Dat je je brood ook kunt beleggen met groenten is minder bekend. Niets kan tippen aan een zelf bereid broodsmeersel. De recepten hiervoor vind je hier terug.

Seizoensgroenten

Omdat tomaten in de winter niet echt milieuvriendelijk zijn, sommen we hier enkele wintervariaties op: geraspte spitskool (eventueel gemarineerd), geraspte wortelen, kiemen (het hele jaar door verkrijgbaar) of gedroogde tomaatjes.

Ecosmos (Foto: Tim Sackton)


Ecosmos op evenementen

Wil je zelf een ecosmos aanbieden op een evenement? Dat kan. Velt ontwikkelde een lastenboek voor de ecosmos. Stuur een e-mail naar ecosmos@velt.be om het op te vragen.

(C) Foto's: Velt, AnneCN en Tim Sackton

Bestel Ecosmos


Stel je vraag aan Velt

Facebookgroep van Velt

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid