Je bent hier:

Hoe verspilling vermijden?

Hoe verspilling vermijden?

Velt kiest vanuit zijn ijver voor een ecologisch eet- en leefpatroon een bewuste houding tegenover voedselverspilling. Concreet wil dat zeggen dat je handelt op drie terreinen. Zowel tijdens het kopen als bij het bewaren en koken kan je heel wat verspilling voorkomen.

Kopen

  • Plan je inkopen. Bekijk eerst wat je nog hebt. Maak een boodschappenlijstje en zelfs een weekmenu om overbodige aankopen uit te sluiten.
  • Koop enkel wat je nodig hebt. Laat je niet verleiden door aanbiedingen of primeurs.
  • Koop ‘basisvoedsel’. Droge voeding als pasta, rijst, noten, peulvruchten kan je in grote verpakkingen inkopen.
  • Koop zo weinig mogelijk bewerkte voeding. Deze producten hebben een veel grotere impact op het milieu door het proces dat ze doorlopen en zijn bij het weggooien dus extra belastend.
  • Vermijd verpakking. Verpakkingen allerhande hebben tot een eeuw nodig om te vergaan en hun vervuilende impact is enorm.
  • Bekijk de houdbaarheidsdatum van je inkopen.
  • Koop minder vlees, vis en zuivel. De impact van vlees, vis en zuivel op het milieu bedraagt 24 procent terwijl zij maar 6 procent van de voedselproductie inneemt. 70 procent van het landbouwareaal wordt gebruikt voor vleesproductie. De vleesindustrie is goed voor 50 procent van de voedingsvoetafdruk.

Voedselverspilling tegengaan (Foto: Sodanie Chea)


Bewaren

  • Respecteer de koudeketen. Vervoer je gekoelde ingrediënten in koelzak of -box en plaats ze binnen het uur in een koelkast van 4°C. Koop je diepvriesproducten pas op het eind van je winkelbeurt en plaats ze thuis onmiddellijk in de diepvries.
  • Schik je koelkast volgens de richtlijnen van de bewaarwijzer. Hoe hoger in de koelkast, hoe warmer. Wat het snelst bederft moet op de onderste plank boven de groentela. De deur is het minst koud aangezien die regelmatig opengaat.
  • First in first out. Plaats je recente aankopen achteraan en gebruik eerst de oudste zaken op.
  • Laat restjes eerst afkoelen maar zet ze binnen twee uur in de koelkast. Je kan ze twee dagen bewaren.
  • Zet bederfelijke producten die je tijdens de maaltijd op tafel plaatst (vlees, vis, zuivel) zo snel mogelijk terug.
  • Koel bewaren betekent bewaren tussen de 12 en 15°C. Gekoeld bewaren betekent in de koelkast bewaren.
  • Gebruik afsluitbare bakjes om je eten in te bewaren.
  • Leg een laagje keukenpapier in je fruit en groenteschaal om bederf tegen te gaan
  • Eieren, aardappelen, ajuinen en bananen hoeven niet in de frigo. Bekijk even de bewaarmethodes van verschillende producten op de digitale bewaarwijzer van het Voedingscentrum.
  • Label je diepvriesproducten met inhoud en datum.
  • Blancheer een teveel aan groenten en vries ze in.
  • Vries brood in en ontdooi wat je nodig hebt op het moment.

Voedselverspilling vermijden


Koken

  • Wees creatief! Durf te combineren. Vervang ingrediënten die je niet in huis hebt door een alternatief. Google je ingrediënten en vind zo meteen een gepast recept.
  • Zet een dienblad in je koelkast waarop je al je restjes verzamelt. Bekijk die eerst vooraleer je begint te koken of hang een ‘opgebruiklijstje, met zaken die dringend op moeten, op de deur van je koelkast.
  • Kook eens een week enkel met je ‘voorraad’.
  • Zorg dat je steeds een assortiment droogvoer in huis hebt (rijst, pasta, noten, gedroogd fruit, peulvruchten, bloem,...). Dan heb je meteen meer combinatiemogelijkheden.
  • Gebruik alles! Het loof en de schil van veel fruit en groenten zijn prima smaakmakers.
  • Maak een lunchsalade van de restjes van je avondmaal. Vul ze aan met een restje kaas, fruit, wat croutons van oud brood,...

Voedselverspilling vermijden


Nog meer handige tips...

(C) Foto's: Stefan Jacobs, Sodanie Chea en Steven Lilley

Hoe verspilling vermijden? (Foto: Steven Lilley)

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid