Daar gaan we! Tijdens de Dagen Zonder Vlees schotelen we je zeven weekmenu’s boordevol veggie, seizoensgebonden en lokale inspiratie voor. Zo worden deze dagen zonder vlees lekkerder, gemakkelijker en goedkoper dan ooit. Want door te kiezen voor seizoensgebonden en lokale ingrediënten bespaar je niet enkel op je ecologische voetafdruk. Je portemonnee profiteert er mee van. Tijdens deze eerste korte week komen we rustig op gang met eenvoudige, maar overheerlijke recepten. Smakelijk!


Woensdag 1 maart - Salade van schorseneer en oesterzwam

Bij winter denk je meestal spontaan niet aan een slaatje. Toch zijn er ook massa’s ideeën om met met beperkt aantal groenten en vers groen een lekker winterslaatje te maken. Hier gebruiken wij één van de vergeten groenten schorseneer in een lekker winter slaatje boordevol vitaminen!

> Klik hier voor het recept


Donderdag 2 maart - Lekker bordje vol met pompoen en spitskool

Dit bordje bordje zit zo boordevol heerlijke groenten dat je het vlees op geen enkel moment gaat missen. Vind je één van de groenten niet? Geen probleem: je kan hier allerlei groenten in kwijt. Zoek je nog meer inspiratie? Zoek dan op internet of Pinterest eens op ‘Buddha Bowl’.

> Klik hier voor het recept


Vrijdag 3 maart - Belegde broodjes: ecosmosjes

Ideaal voor een vrijdagavond: een tafel gevuld met verschillende broodbelegsels en groenten, zodat iedereen naar hartenlust zijn of haar eigen broodje kan beleggen. Laat je verrassen door de verschillende wintersmaken in deze broodsmeersels en kies voor de rauwe groenten om erbij te serveren uit bietjes, kervel, radijzen, rammenas, rode kool, rucola, veldsla, winterpostelein, witlof, witte kool of wortelen.

> Klik hier voor het recept | Nog meer ideeën vind je in ons boekje Ecosmos


Zaterdag 4 maart - Pompoencurry met basmati en rammennasslaatje

Verwacht je bij het bereiden van dit recept aan de onmiskenbaar pittige geur van verre continenten, van kruidenroutes, van vol en warm en traag genot die je huis vullen. De pompoen geeft dit gerecht de kleur van de ondergaande zon. De peper maakt hem heet, de kokosmelk zacht, de dadels zoet. Met een glas rode wijn komt hij volledig tot zijn recht. Het slaatje zorgt voor de frisse toets, de basmati tempert de pit.

> Klik hier voor het recept


Zondag 5 maart - Knolselderkroketjes met tartaar

Deze knolselderkroketjes zijn zo simpel dat je je afvraagt hoe je er zelf nog niet was opgekomen. Op het einde van de winter komen de kolen en knollen je misschien de oren uit, maar als je deze goudgeel gebakken krokante hapjes hebt geproefd, piep je misschien wel anders.

> Klik hier voor het recept


VELT doet mee aan Dagen Zonder Vlees

En we hopen dat jij met ons mee wil doen! Zo kunnen we:

  • samen culinaire ontdekkingen doen
  • samen een ecologische bijdrage leveren
  • samen een duurzaam statement maken

Hoe meedoen?

  1. Schrijf je in of meld je aan op https://dagenzondervlees.be (waar je alle info vindt!)
  2. Word lid van onze groep op https://dagenzondervlees.be/groepen/velt

 

(C) Foto's: Leentje Speybroeck, Barbara Creemers en Wout Hendrickx