De vergeten groenten zijn de laatste jaren aan een immense opmars bezig. Daar kunnen wij bij Velt alleen maar blij mee zijn. Vaak zijn vergeten groenten immers groenten die in de winter ook in onze streken perfect gedijen. Wij noemen deze heerlijke groenten liever onvergetelijke groenten. Deze week hopen we je te inspireren meer van deze onvergetelijke groenten op je bord te toveren.


Maandag 13 maart - Pittige groentetaart

Deze taart kan je eigenlijk met allerlei groenten maken. Wij kozen hier voor pastinaak, wortel en pompoen, maar je kan ook gaan voor knolselder, wortelpeterselie, raapjes, schorseneren, spruiten… Met het basisrecept van korstdeeg kan je ook nog veel kanten uit.

> Klik hier voor het recept


Dinsdag 14 maart - Linzensalade met mosterdkaas

Voor linzen zouden we een nieuw woord moeten uitvinden. Zoveel mensen vinden ze onterecht erg vies. Lentils, lentejas, lenticchie… Klinkt dat aantrekkelijker? Noem het dan vanaf nu zo, zet je vooroordelen aan de kant en laat je verleiden door de ongelofelijk veelzijdige eiwitbronnen!

> Klik hier voor het recept


Woensdag 15 maart - Rodebietenpindasoep met bokes met sojagehaktbroodje

De rodebietenpindasoep is eigenlijk één van de klassiekers van Leentje. Ze is ontstaan op een avond dat de pot pindakaas zich als bij wonder in haar gezichtsveld bevond tijdens het maken van rodebietensoep. Een voltreffer, zo bleek. En ik hoop dus ook voor jullie!

> Klik hier voor het recept


Donderdag 16 maart - Bonenstoofpot met raapjes, witlof en naam-brood

Deze bonenstoofpot is winters comfortfood voor mij. Je kunt heerlijk variëren met allerlei wintergroenten of onvergetelijke groenten. Van november tot en met maart maak ik elke twee weken zo’n stoofpotje en ik combineer het naar hartenlust als lunch of avondeten. Lekker verwarmend.

> Klik hier voor het recept


Vrijdag 17 maart - Knolselderijrondjes met salie

Een verfijnd bij- of voorgerecht. De ingrediënten zijn goed voor twee knolselderijrondjes per persoon. Om er een hoofdgerecht van te maken geef je er rijst bij, witlof, spruitjes of paddenstoelen gestoofd met look en een salade van rode krulsla, linzenkiemen en radijs met vinaigrette.

> Klik hier voor het recept


Zaterdag 18 maart - Gestoofde aardpeer met hazelnoten

Aardpeer is een groente die je zowel rauw als bereid kunt eten. Aardperen hebben al een ietwat nootachtige smaak en in dit gerecht combineren we ze met hazelnoten, waardoor die smaak nog beter uitkomt. Om hier een volwaardige maaltijd van te maken, kun je er rijst bij koken en pompoen of een andere groente bij roosteren.

> Klik hier voor het recept


Zondag 19 maart - Tarteletjes van seitan en savooi

Een vreemde combinatie op het menu vandaag: savooi en koolraap. Collega Reine daagde collega Leentje ondanks uit om met deze twee vergeten wintergroenten iets lekkers te maken. Leentje maakte er prompt haar bijdrage aan het kerstmenu van. Een feestelijk receptje dus voor deze zondag.

> Klik hier voor het recept

 

(C) Foto's: Stefan Jacobs, Pixabay, Leentje Speybroeck en Barbara Creemers