Je bent hier:

Begeleidingstraject

Begeleidingstraject

Het begeleidingstraject van Velt voor de samenkeuken doorloopt een handig stappenplan waarbij de samenkeuken de nodige kennis en vaardigheden vergaart om goed voorbereid aan de slag te gaan en de tijd heeft de nodige mensen te engageren die de samenkeuken mee kunnen dragen. Het stappenplan wordt aangeraden maar is uiteraard niet verplicht. Samenkeukens met ervaring kunnen eventueel een aantal stappen overslaan.


1. Kennismakingsgesprek

Tijdens het kennismakingsgesprek komen de mogelijke partners van de samenkeuken samen om elkaar beter te leren kennen en af te toetsen wat de verwachtingen en mogelijkheden zijn. Hierbij kan vrijblijvend een Velt-medewerker aanwezig zijn die de werking van Velt, samenkoken en de mogelijkheden voor begeleiding toelicht.

Samenkoken (Foto: Aikon Producties)

Er wordt nagegaan of er aanwezigen deel willen uitmaken van een kerngroep die de samenkeuken wil trekken, of er locaties in de buurt voorhanden zijn en of er producenten -boeren, bedrijven, samentuinen- zijn die oogst(overschotten) zouden kunnen aanleveren voor de samenkeuken.

(Tegen het volgende overleg zal er concreter worden ingegaan op het vormen van een kern en een kookteam, het verdelen van de verschillende taken binnen de werking van de samenkeuken, het kiezen van een locatie en het oplijsten van mogelijke producenten. Dit dient dus te worden voorbereid in de tussentijd.) Begeleiding van een kennismakingsgesprek door een Velt-medewerker kan worden aangevraagd via samenkoken@velt.be


2.  Opvolgingsoverleg

Tijdens het opvolgingsoverleg wordt de kern samengesteld, de locatie bepaald, producenten in kaart gebracht en wordt bekeken of en zo ja welk begeleidingstraject de samenkeuken zal volgen. Bij het opvolgingsoverleg is geen Velt-medewerker aanwezig maar deze wordt wel op de hoogte gebracht over de gang van zaken en kan nadien gecontacteerd worden met vragen van de samenkeuken.


3. Samenkookopstart

De samenkookopstart is de volgende stap in het begeleidingstraject van Velt. Deze sessie wordt begeleid door de ecokok, een door Velt opgeleide coach voor de samenkeukens. De workshop geeft een  inhoudelijke en organisatorische basis voor de opstart van een samenkeuken. Volgende zaken komen aan bod:

  1. Wat is een ecologische keuken?
  2. Wat is voedselveiligheid (HACCP)
  3. Aan welke voorwaarden moet de locatie voor een samenkeuken voldoen? (Infrastructuur)
  4. Welk materiaal heb ik nodig?
  5. Tijdsplanning in de samenkeuken
  6. Communicatie in de samenkeuken

De opstartworkshop kan geboekt worden door samenkeukens die een kennismakingsgesprek en een opvolgingsgesprek achter de rug hebben. Vanaf september 2016.

Samenkoken (Foto: Aikon Producties)


4. Samenkookworkshop

Terwijl de opstartworkshop de theoretische basis geeft voor het opstarten van een samenkeuken, geeft de samenkookworkshop een praktische basis. De samenkookworkshop is een kookworkshop waarbij het kookteam van een samenkeuken onder begeleiding van een ecokok een maaltijd bereidt volgens de principes van de duurzame keuken en de improvisatiemethode.

Er wordt aandacht besteed aan het opvolgen van het tijdsschema, het samenstellen van een menu en de bordschikking. De theorie uit de opstartworkshop wordt hier ook in de praktijk gebracht. D.w.z. dat er extra aandacht wordt besteed aan organisatie, veiligheid en hygiëne in de samenkeuken.  

De samenkookworkshop kan geboekt worden door samenkeukens die een kennismakingsgesprek, een opvolgingsgesprek en een opstartworkshop achter de rug hebben. Vanaf september 2016.


5. Ecokok ter plaatse

De ecokok ter plaatse is een begeleiding op maat voor een samenkooksessie. Samenkeukens die een eerste (of volgende) samenkook liever onder begeleiding uitvoeren, kunnen beroep doen op de ecokok. De ecokok vervult dan de cheffunctie. Nadien kan hij samen met de groep de samenkook evalueren, wat interessante feedback kan opleveren voor de verdere werking.

Wat doet de ecokok tijdens deze samenkook?

  1. Begeleiden bij opstellen menu
  2. Taakverdeling coördineren
  3. Tijdschema helpen opstellen en volgen
  4. De bordschikking begeleiden
  5. Het serveren van de maaltijd begeleiden.

De ecokok ter plaatse kan worden aangevraagd door samenkeukens die een kennismakingsgesprek, een opvolgingsgesprek, een opstartworkshop en een samenkookworkshop achter de rug hebben. Vanaf september 2016.

(C) Foto's: Aikon Producties

(C) Foto's: Aikon Producties

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid